Aktuality

Výroční zpráva za rok 2022

02. 06. 2023

Výroční zpráva za rok 2022 (4,70 MB)

Rok 2022 znamenal pro Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje, stejně jako pro celou zemi, postupný a vítaný návrat z období pandemie COVID 19 do normálního života a provozu.

Úlevu z odeznívání pandemie bohužel významně zkalila ruská agrese na Ukrajině a problematika, kterou válečný konflikt přináší. Od přílivu válečných uprchlíků, přes energetickou krizi a extrémní inflaci se všemi dopady, které tyto jevy mají jak na společnost, tak na financování provozu státu a potažmo zdravotnictví.

V jarních měsících jsme mohli, i při přetrvávající vysoké ostražitosti, postupně opustit mimořádná opatření a postupy využívané v rámci protiepidemických opatření. Obnovili jsme standardní provoz a opět se naplno věnujeme vzdělávacím a výcvikovým akcím jako jsou kongresy, školení, cvičení v rámci IZS, které probíhaly v době pandemie pouze v omezené míře nebo v režimu on-line.

Zdravotnická záchranná služba nadále díky vynikající spolupráci s Jihočeským krajem pokračovala v obměně a modernizaci vozového parku a přístrojového vybavení jak pro pozemní posádky, tak pro leteckou záchrannou službu. Velký důraz byl kladen zejména na obměnu a rozvoj informačních a komunikačních technologií a jejich bezpečnost. Do provozu byl zaveden po mnoha úpravách nový systém operačního řízení a elektronického vyplňování zdravotnické dokumentace, datové přenosy mezi posádkami a operačním střediskem. Po celý rok byl připravován a testován systém on-line komunikace mezi posádkami ZZS a jihočeskými nemocnicemi.

Velká pozornost byla věnována i přípravě investičních akcí, které bychom rádi realizovali v příštích letech na základě spolufinancování z evropských fondů. Ve spolupráci s Jihočeským krajem a místními samosprávami proběhla finalizace projektové dokumentace, výkupy pozemků a další přípravné kroky pro výstavbu nových výjezdových základen ve Volarech, Blatné, Vyšším Brodě a Suchdole nad Lužnicí. Zatím pouze v teoretické rovině proběhly úvahy a přípravné rozhovory se zřizovatelem o budoucí možné přípravě studií pro případnou výstavbu nového oblastního střediska ZZS JčK v Jindřichově Hradci a Strakonicích a rozšíření výjezdové základny v Soběslavi a Písku.

Válka na Ukrajině samozřejmě přinesla krom nových úkolů na Krajských koordinačních centrech a zvýšeného počtu výjezdů do zařízení pro válečné uprchlíky v počátečním období války i řadu dalších námětů v rámci organizace zdravotní péče i krizového řízení. Zdravotnická záchranná služba se podílela i na technické a materiální pomoci Ukrajině cestou darování sanitních vozidel, zdravotnické techniky a materiálu v rámci podpory Ukrajiny Jihočeským krajem.

Křehký zdravotní stav populace a odkládání kontaktu se zdravotnictvím se projevil i na počtu výjezdů záchranné služby, kterých jsme provedli v roce 2022 přes 86 500 a zdravotnické operační středisko přijalo téměř 130 000 hovorů na tísňovou linku 155.

Závěrem chci poděkovat všem zaměstnancům ZZS JčK za jejich nasazení a zvládání nestandardních situací a problémů, které doba přináší, a ujistit je, že si jejich práce nesmírně vážím.  Děkuji též kolegům ze složek Integrovaného záchranného systému a Jihočeských nemocnic za spolupráci a vzájemnou podporu. Nemalý dík patří našemu zřizovateli, Jihočeskému kraji.

Dovolím si doufat, že v dalším roce dojde ke zmírnění nebo ústupu většiny nepříznivých faktorů ovlivňujících nejen zdravotní stav populace, ale i celkovou náladu ve společnosti.

 

MUDr. Marek Slabý, MBA, LL.M
ředitel ZZS Jihočeského kraje

 

Výroční zpráva za rok 2022