Aktuality

Další úspěšná resuscitace s pomocí AED

10. 06. 2021

Dne 7. května 2021 obdrželo Zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje tísňové volání k starší ženě s náhlou ztrátou vědomí ve Velešíně. Operátorka prostřednictvím volajícího zjistila, že žena nedýchá, a proto neprodleně zahájila se svědkem telefonicky asistovanou resuscitaci.

Zároveň na místo Zdravotnické operační středisko ZZS JčK vyslalo nejbližší dostupnou posádku rychlé zdravotnické pomoci (RZP), Leteckou záchrannou službu (LZS) a aktivovalo systém First responder s AED.

Jako první k pacientce dorazili first repondeři z Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Velešín. Ihned navázali na probíhající resuscitaci a za použití AED (automatizovaný externí defibrilátor) podali před příjezdem posádek ZZS JčK celkem tři defibrilační výboje, kdy první proběhl 6 minut od jejich aktivace. Čtvrtým defibrilačním výbojem, který již podali záchranáři ZZS JčK, se podařilo u ženy obnovit spontánní krevní oběh. Lékař LZS pacientce zajistil dýchací cesty a stabilizoval její stav podáním potřebné farmakologické léčby. Následně byla žena letecky transportována do Nemocnice České Budějovice a.s. V péči lékařů a zdravotních sester zůstala pacientka 10 dní a poté byla propuštěna do domácího ošetřování.

Tento příběh je ukázkovým příkladem fungujícího řetězce přežití. Díky pohotové reakci svědka události a kvalitně prováděné laické resuscitaci podle pokynů operátorky 155, včasně provedené defibrilaci hasiči-first respondery, navazující rozšířené resuscitaci záchranáři, rychlému transportu na specializované pracoviště a následné lékařské po-resuscitační péči se podařilo zachránit lidský život.

Příběh má i velmi milou dohru. Paní Anna, naše zachráněná pacientka, přišla osobně poděkovat dobrovolným hasičům z Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Velešín.

Další úspěšná resuscitace s pomocí AED
Další úspěšná resuscitace s pomocí AED
Další úspěšná resuscitace s pomocí AED
Další úspěšná resuscitace s pomocí AED