Aktuality

Záchranáři vzdali houkáním hold zdravotním sestrám

08. 06. 2020

12. května ve 12:00 hodin se v celé republice rozeznělo houkání sirén a údery zvonů. K výzvě ministra zdravotnictví spustit majáky a sirény sanitních vozidel na počest zdravotních sester a všech zdravotníků se připojili i jihočeští záchranáři.

Takto to proběhlo v Týně nad Vltavou...

Datum 12. května je každoročně mezinárodním dne zdravotních sester. Symbolicky připadá na den výročí narození zakladatelky moderního ošetřovatelství Florence Nightingal. Málokdy se ale o práci sester a dalších zdravotníků mluvilo a mluví tak, jako nyní v době celosvětové pandemie. Není pochyb o tom, že jejich práce si zaslouží obdiv, uznání a velké poděkování. A k tomu poděkování se dnes připojí i zdravotnické záchranky celé republiky.

Kromě sanitek se ve 12 hodin rozezněly i zvony po celé ČR po dobu jedné minuty. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Asociací záchranných služeb a Českou biskupskou konferencí tak vyjádřilo poděkování všem pracovníkům ve zdravotnictví za jejich mimořádné nasazení v boji s koronavirem.

„Všichni zdravotničtí pracovníci byli, jsou a budou při řešení těchto krizových situací našimi hrdiny a já jim za jejich nasazení v boji s koronavirem nesmírně děkuji. Jejich práce byla, s ohledem na závažnost situace, kterou nikdo z nás ještě nezažil, velmi fyzicky i psychicky náročná. Cílem jejich každodenního snažení bylo minimalizovat případný přenos nákazy při kontaktu nemocného s dalšími osobami a zabránit šíření infekčního onemocnění. Právě díky nim se nám to podařilo,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Poděkování a úctu za náročnou práci zdravotních sester a všem dalším pracovníkům ve zdravotnictví za jejich mimořádné nasazení v boji s koronavirem vyjádříme v pravé poledne symbolicky houkáním sirén na sanitkách ZZS po dobu jedné minuty. Stejně tak se rozezní i zmíněné zvony. Tak až to uslyšíte, tak se nelekejte, ale zkusme si společně uvědomit, jak je jejich práce náročná a zodpovědná a že si zaslouží náš vděk a uznání.