Aktuality

Světový den záchrany života

15. 10. 2019

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje zve širokou veřejnost na edukační akci, kterou pořádáme ve středu 16. října na Lannově třídě v Českých Budějovicích.

Stát se to může každému z nás bez ohledu na věk - našim nejbližším, kolegovi v práci, kamarádovi při sportu, někomu na ulici. Kolaps, bezvědomí, bezdeší… Tak to vypadá, když dojde k srdeční zástavě.

Leták světový den záchrany životaLeták- postup při srdeční zástavě, zkontroluj dýchání, zavolej na linku 155, stlačuj hrudník postiženého

Srdce je pumpa, která rozvádí okysličenou krev do těla. Pokud se zastaví, dochází během několika málo minut k nevratným změnám na mozkové tkáni a následuje smrt. Není na co čekat, každá vteřina se počítá! Je potřeba začít bojovat o život – zavolat na linku 155 a začít stlačovat hrudník postiženého. Bez poskytnutí první pomoci před příjezdem profesionálních záchranářů se šance na přežití člověka stiženého náhlou zástavou oběhu zmenšuje na minimum.

Proto před lety vznikl za podpory Evropského parlamentu Evropský den záchrany života, který se v roce 2018 proměnil ve svojí globální variantu a od loňska se stal celosvětovým. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o potřebě výuky laické resuscitace, jak u dětí na základních školách, tak u široké veřejnosti.

Letošní kampaň má podtitul „Den restartu srdce – kdokoliv na světě může zachránit život!“. Proč ne zrovna vy? Přijďte si s námi vyzkoušet, že to zvládne opravdu každý. V Českých Budějovicích na Lannově třídě (před domy č. 6 a 7) na Vás čeká ve středu 16. října od 10:00 do 16:00 hodin tým profesionálních záchranářů ze Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS JčK. Pod vedením našich lektorů se naučíte rozpoznat náhlou srdeční zástavu, jak správně volat na tísňovou linku 155 a vyzkoušíte si techniku nepřímé srdeční masáže. Pro zájemce zde bude možnost si prohlédnout vybavené sanitního vozidla ZZS JčK.

Těšíme se na Vás.