Aktuality

Lenora - požár bytového domu, jeden mrtvý a devět zraněných

08. 10. 2019
Vozidlo hasičů u události v Lenoře

Ve čtvrtek 3.10.2019 zasahovali jihočeští záchranáři od brzkých ranních hodin u požáru bytového domu v Lenoře. Událost byla nahlášena na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK ve 4:16 a operátoři okamžitě vyslali nejbližší výjezdové skupiny z Volar, Prachatic. První výjezdová skupina ZZS JčK dorazila na místo za sedm minut od přijetí výzvy. Po zhodnocení situace na místě vyhlásila Zdravotnická záchranná služba JčK mimořádnou událost II. stupně a aktivovala další tři posádky ZZS, Leteckou záchrannou službu AČR z Bechyně a Líní a vozidlo pro řešení následků MU ze Strakonic.

Záchranáři ošetřili celkem devět zraněných osob. Nejvážněji byli zraněni dva muži, utrpěli rozsáhlé popáleniny. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční neodkladné péče a stabilizaci stavu byli předáni k transportu Letecké záchranné službě AČR. Oba pacienti byli posádkami LZS předáni na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, jejich stav byl vážný.

Dalších sedm osob bylo zraněno lehce, jednalo se převážně o drobné popáleniny, pohmoždění, tržné rány a nadýchání zplodin. Po ošetření, převezly posádky ZZS šest osob do spádové nemocnice v Prachaticích. Jeden ze zraněných se do nemocnice transportoval sám. Do Lenory

V troskách domu nalezli zasahující složky jednu osobu již bez známek života.

U události zasahovaly čtyři pozemní výjezdové skupiny ZZS JčK, jedna posádka RZP Modrava, čtyři sanitní vozidla DRNR, vozidlo pro řešení následků mimořádné události ZZS Strakonice, dva vrtulníky LZS AČR, interventi SPIS, HZS a PČR.

Zdravotnická záchranná služba JčK děkuje všem zaměstnancům, kteří se na řešení mimořádné události podíleli, za skvělý profesionální výkon u takto náročného zásahu. Naše poděkování patří i místní obvodní lékařce MUDr. Sedlecké, která se aktivně zapojila do poskytování první pomoci zraněným v místě neštěstí.