Aktuality

Mattoni 1 Maraton České Budějovice 2019

04. 06. 2019
Masa běžců na startu závodu

V sobotu 1.6.2019 zajišťovala Zdravotnická záchranná služba JčK asistenci na osmém ročníku běžeckého závodu Mattoni 1 Maraton České Budějovice. Profesionální zdravotní péči pro závodníky zabezpečovalo osmnáct záchranářů a jeden lékař s pěti sanitními vozy a vozidlem pro řešení následků mimořádných událostí. Zároveň byl posílen provoz Zdravotnického operačního střediska o jednoho operátora.

Přímo u cíle, na náměstí Přemysla Otakara II., bylo za pomoci vozidla pro řešení následků mimořádných událostí a čtyř stanů, vytvořeno hlavní zázemí pro práci záchranářů. Přistavena zde byla dvě sanitní vozidla. Další tři výjezdové skupiny jsme rozmístili na strategických místech podél trati závodu. Na trati bylo dalších čtrnáct zdravotnických stanovišti, které zajišťovali dobrovolníci z řad studentů zdravotní školy a čtyři cyklohlídky vybavené automatickým externím defibrilátorem.

Přestože byly meteorologické podmínky v čase startu hlavního závodu relativně příznivé, neměli záchranáři o zásahy nouzi. Na start hlavního závodu o délce 21 km se postavilo 3 442 běžců a odpolední nesoutěžní dm rodinný běh na 3 km uběhlo 3 040 tisíce dětí a dospělých.

Náměstí Přemysla Otakara II. při půlmaratonuTým záchranářů a lékař ZZS JčK zajišťující zdravotnickou asistenci půlmaratonu ČBZáchranáři poskytující přednemocniční neodkladnou péči závodníkům

První zdravotní komplikace běžců zaznamenali záchranáři rozmístění podél trati zhruba ve šedesáté minutě od startu hlavního závodu. Hlavní nápor však tradičně čekal na záchranáře až v cíli na náměstí Přemysla Otakara II. a to po necelých dvou hodinách závodu.

Celkem bylo posádkami ZZS JčK ošetřeno 20 závodníků. Z toho stav 7 z nich si vyžádal převoz do českobudějovické nemocnice. Dalších 13 běžců bylo zaléčeno přímo v prostoru zdravotnického zázemí na náměstí. Po rehydrataci, doplnění potřebných cukrů, minerálů a odpočinku byli schopni sami odejít. Příčinou zdravotních potíží běžců byly převážně kolapsové stavy z vyčerpání, přehřátí a křečové stavy způsobené nerovnováhou minerálů v organismu. Několik závodníků utrpělo lehká zranění.

Fotogalerie