Aktuality

Liberecká P155

24. 06. 2018

Druhý červnový víkend se v Liberci konalo metodické cvičení s názvem Liberecká P155. Záchranářské týmy čekalo celkem dvacet náročných úkolů, které byly rozděleny na noční a denní etapy. Nejnáročnějším úkolem bylo řešení mimořádné události pod lanovkou na vrchol Ještědu. Kde po pádu jedné z kabinek lanovky zůstalo na místě na třicet vážně zraněných osob. Souběžně probíhala evakuace lidí z druhé kabiny, která zůstala stát nad místem události.

Úkoly pořadatelé zaměřili na zajištění bezpečnosti zasahujících posádek. Jejich spektrum bylo různorodé – od anafylaktické reakce na bodnutí vosou, přes skupinovou otravu pěti mladistvých lysohlávkami, až po zásah u ozbrojeného agresivního opilce. Zajímavým tématem bylo ošetřování muže s podezřením na nákazu virem Ebola, po němž následovala ukázka práce biohazard týmu libereckých krajských záchranářů.

Cvičení prověřilo nejen odborné medicínské postupy účastníků, ale také např. znalosti z navigace, orientace v terénu a v neposlední řadě také schopnost improvizace. Spolu s potřebnou dávkou důvtipu ji soutěžící týmy potřebovaly například při ošetřování diabetika na lodi uprostřed řeky, nebo k zajištění bezpečí posádky při záchraně ošetřovatele, napadeného tygrem.

Akce se vedle týmů z celé ČR zúčastnili i kolegové ze Slovenska a Polska. Na závěr předali organizátoři pomyslnou štafetu Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje, která se v příštím roce zhostí role pořadatele.

Zdroj: Bc. Ivo Novák, ZZS KHK

Fotogalerie