Aktuality

Rallye Rejvíz 2018

24. 06. 2018

V Koutech nad Desnou skončil v sobotu 26. května dvaadvacátý ročník mezinárodní odborné a vysoce uznávané soutěže záchranných služeb Rallye Rejvíz. Na start metodického zaměstnání se postavilo téměř osmdesát záchranářských tymů ze čtrnácti zemí a tří kontinentů.

Účastníky letos čekalo deset denních a dva noční odborné úkoly z oblasti urgentní medicíny, při jejichž plnění museli postupovat jako na reálném výjezdu zdravotnické záchranné služby. Na všech stanovištích bylo nutno rychle a správně vyhodnotit situaci, zvolit odpovídající pracovní postup, vyšetřit a ošetřit zraněné, stanovit diagnózu, zahájit léčbu a určit správně postup i směrování pacienta do zdravotnického zařízení. Autoři při realizaci soutěžních úkolů kladou důraz na věrohodnost nasimulovaných situací. Většina připravených úkolů má svůj základ ve skutečných výjezdech záchranné služby. Jedná se o fyzicky, vědomostně i diagnosticky náročné a zajímavé zásahy.

Zdravotnickou záchrannou službu JčK v soutěži reprezentovaly dvě výjezdové skupiny. Nejlépe se dařilo týmu RZP Strakonice ve složení Milan Pena, Jiří Lukáš a Jiří Božoň. V kategorii Národní soutěže nelékařských posádek se umístili na krásném 10. místě a v soutěži operátorů Zlaté sluchátko získal Jiří Božoň 8. místo. Tým RLP Jindřichův Hradec v Národní soutěži lékařských posádek skončil na 19. místě.

Jihočeská záchranná služba se podílela také na realizaci soutěžního úkolu Most. Záchranáři z našeho Výškového záchranného družstva zde postavili za pomoci lan a dalšího lezeckého vybavení dva lanové traverzy přes „nepřístupný terén“, který museli soutěžící na cestě k pacientovi překonat. V průběhu dne pak naši lezci s kolegy z HZS spouštěli na traverzech jednotlivé soutěžní týmy s vybavením a zajišťovali jejich bezpečnost.

Fotogalerie