Aktuality

TC - Amok 2018

05. 06. 2018

Prověřovací cvičení, jehož námětem byl útok dvou ozbrojených osob v budově základní školy na Českokrumlovsku, bylo připraveno ve spolupráci KŘ Policie Jihočeského kraje, ZZS Jihočeského kraje, HZS Jihočeského kraje a Krajského úřadu Jihočeského kraje. Cvičení bylo spuštěno v pondělí 28. května 2018 krátce po 9.30 hod, byl operátorem tísňové linky 158 přijat hovor s oznámením, že do budovy základní školy vstoupily dvě osoby, pravděpodobně ozbrojené, a následně bylo slyšet několik výstřelů. Další výstřely byly slyšet v průběhu tísňového hovoru. Krátce po oznámení události dorazily na místo první hlídky Policie ČR, které uzavírají nejbližší okolí školy, a současně jsou vyrozuměna operační střediska dalších složek IZS, kdy je jim oznámena mimořádná událost útoku tzv. aktivního střelce, tzv. AMOK.

ZOS na místo události vysílá nejbližší volnou výjezdovou skupinu ZZS Jihočeského kraje, která po příjezdu na místo a zaujetí bezpečného postavení, kontaktuje velitele zásahu. Po zjištění dostupných informací podává vedoucí výjezdové skupiny – vedoucí zdravotnické složky hlášení na operační středisko, které na místo vysílá další dostupné síly a prostředky ZZS Jihočeského kraje. Celkem se prověřovacího cvičení zúčastnily 4 výjezdové skupiny ZZS Jihočeského kraje, jejichž úkolem bylo ošetření osob, které unikly, nebo osob, které byly postupně vyváděny ven z budovy zasahujícími policisty. Po eliminaci útočníků a zpřístupnění budovy zasahujícími policisty, vstupují zdravotnické týmy do budovy a poskytují potřebnou neodkladnou péči zraněným osobám, které zůstaly uvnitř objektu. V průběhu zásahu bylo vyšetřeno 90 osob, z nichž 16 osob (včetně jednoho z pachatelů) vyžadovalo ošetření a následný transport do zdravotnického zařízení.

Cvičení prověřilo součinnost jednotlivých složek IZS a znalost postupů dle Typové činnosti složek IZS pro případ útoku aktivního útočníka. Po ukončení cvičení proběhl se cvičícími členy výjezdových skupin krátký debriefing a vyhodnocení ze strany rozhodčích. Všechny zúčastněné zasahující osoby hodnotí cvičení jako velmi přínosné.

Fotogalerie