Aktuality

Rozvadov - mezinárodní taktické cvičení IZS

05. 06. 2018

V Rozvadově na Tachovsku se v pondělí 21. května odehrálo mezinárodní součinnostní cvičení složek integrovaného záchranného systému, dobrovolných jednotek požární ochrany z Bavorska a Bavorského červeného kříže (Bayerisch Rotes Kreuz). Za Zdravotnickou záchrannou službu JčK se cvičení zúčastnili výjezdová skupina RLP Blatná a pracovníci krizového řízení.

Vedle dálničního odpočívadla na hraničním přechodu Rozvadov – Weidhaus se koná povolené shromáždění 250 mladých lidí. Do davu ve vysoké rychlosti najíždí kamion, jehož řidič byl postižen náhlou srdeční příhodou. Ještě před tím se střetne se třemi osobními automobily. Za sebou zanechává spoušť. Na místě umírá 15 osob, pětašedesát je zraněno těžce a osmdesát pět lehce. Dalších osmdesát lidí utrpí psychický otřes…

Přesně takový scénář mělo prověřovací cvičení všech složek IZS, které se konalo pod taktovkou Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Uskutečnilo se díky projektu přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb GÜRD.

Vše na místě události vypadalo velmi realisticky. Jako první se na místě ocitli policisté, kteří zajišťovali bezpečnost shromáždění společně s jednou výjezdovou skupinou RZP. Po parkovišti se válela torza mrtvých těl, která zapůjčila barrandovská filmová studia. Nářek zraněných a hysterie psychicky otřesených. Všude „krev“ a utrhané končetiny. Nasimulovány byly i skutečné dojezdové časy, první posily záchranářů dorazily na místo po čtrnácti minutách od vzniku nehody, vrtulník letecké záchranné služby po třiadvaceti minutách.

Posádka RLP Blatná po příjezd na místo mimořádné události kontaktovala Vedoucího zdravotnické složky ZZS Plzeňského kraje a zapojila se do poskytování přednemocniční neodkladné péče a následně také do transportu pacientů z místa události do určených zdravotnických zařízení. V tuto dobu již bylo provedené roztřídění zraněných osob a konečný osob postižených na zdraví byl stanoven na 250 osob, z nichž 15 osob utrpělo zranění neslučitelná se životem. Zbývající osoby utrpěly těžká, středně těžká a lehká zranění. Na místě se nacházel také velký počet osob, které vyžadovaly poskytnutí první psychické pomoci stran interventů, popř. psychologů zasahujících složek. Na místě události zasahovalo téměř 70 výjezdových skupin poskytovatelů ZZS a několik jednotek hasičů a policie.

Stěžejním cílem cvičení bylo zejména ověření vzájemné spolupráce, sjednocení postupů a zásad vedení společného zásahu a odstranění negativního vlivu jazykové bariéry záchranných složek obou zemí.

Fotogalerie