Aktuality

15. květen Den linky 155

16. 05. 2018

V úterý se symbolickým datem 15.5., proběhla na pěti výjezdových základnách Zdravotnické záchranné služby JčK edukační akce pro veřejnost. Právě 15. květen je dnem, kdy záchranáři z celé České republiky připomínají lidem Den linky 155. Návštěvníkům se záchranáři věnovali na výjezdových základnách v Českých Budějovicích, Strakonicích, Písku, Táboře a Prachaticích.

Na všech zpřístupněných základnách si mohli návštěvníci prohlédnout záchranářská vozidla i jejich vybavení, vyzkoušet si pod vedením záchranářů základní resuscitaci. Zdravotníci lidem připomněli i zásady efektivního volání na tísňovou linku, seznamovali je s výhodami využití národní tísňové linky 155 a mobilní aplikace Záchranka. V dopolední hodinách přicházely především dětské kolektivy z mateřských a základních škol. Odpoledne se pak přišli podívat i jednotlivci a rodiny s dětmi.

Největší návštěvnost měli strakoničtí záchranáři. Jejich výjezdová základna se nachází přímo v areálu strakonické nemocnice a v dopoledních hodinách tu měli doslova nával. Na zájemce zde čekalo hned několik stanovišť. Nejprve návštěvníci shlédli přednášku s prezentací činnosti ZZS od dispečinku, poskytování TRNR, až po práci výjezdových skupin. Na dalším stanovišti se pak seznámili s vozidlem pro řešení následků mimořádných událostí a postupy záchranářů při takovémto typu zásahu. Na jiném stanovišti se lidé učili správné technice nepřímé srdeční masáže, zájem byl opravdu velký, a to i mezi docela malinkými dětmi. Nechyběla ani možnost prohlédnout si sanitní vozidlo a drobné soutěže pro malé děti. S velkým ohlasem se setkaly i připravené workshopy – nácvik stavění masivního krvácení a simulovaná telefonicky asistovaná resuscitace u spatřené srdeční zástavy.

„Všeobecně máme skvělé odezvy, především paní učitelky akci velmi dobře hodnotily, a to jako přínosnou pro děti i je samotné. I malé děti byly během celého „kolečka“ pozorné a málokdy bylo potřeba výrazněji získávat jejich pozornost“, řekla Zuzana Hornychová, vedoucí lékařka strakonických záchranářů. „Děkuji všem zaměstnancům, kteří se akce účastnili, vymýšleli ji a připravovali. Bez jejich nadšení a ochoty by taková akce nešla udělat“, dodala Hornychová.

Fotogalerie