Aktuality

Zemřela paní Jitka Knotková

15. 03. 2017

V sobotu 11. března 2017 zemřela jedna ze zakladatelek zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích paní Jitka Knotková (1941-2017).

Paní Jitka Knotková po absolvování vyšší zdravotnické školy pracovala v českobudějovické nemocnici jako instrumentářka zpočátku na chirurgickém oddělení. Po vzniku anesteziologického oddělení pokračovala v práci na stejné pracovní pozici mnoho dalších let. Vychovala nejen mnoho anesteziologických sester, ale s nesmírnou trpělivostí a vrozenou autoritou i řadu mladých lékařů. Všichni s ní rádi spolupracovali, byla známa svojí absolutní spolehlivostí a precizností v každé činnosti.

V roce 1985 byla Záchranná služba koncipována jako samostatné oddělení českobudějovické nemocnice a primářem byl jmenován MUDr. Jan Tuček. Jako vrchní setru si, pro vynikající charakterové vlastnosti a odborné znalosti, vybral právě paní Knotkovou. Společně se pustili do budování samostatné zdravotnické záchranné služby. Paní Jitka zde zúročila své rozsáhlé zkušenosti v odborných činnostech a naplno využila svůj organizační talent a znalost lidských charakterů. Nedala se zastrašit těžkými začátky, kdy se muselo mnohdy zápasit s nepochopením, někdy dokonce se zlovůlí zdravotníků a často i s nucenou improvizací z nedostatku finančních prostředků. Tak se i díky ní podařilo postupně vybudovat nynější základy zdravotnické záchranné služby na velmi vysoké úrovni. Patřila k významným osobnostem záchranné služby a zanechala za sebou nesmazatelnou stopu. Čest její památce!

S úctou a vděčností

zaměstnanci a kolegové ZZS ČB