Aktuality

IMZ Bezpečné Strakonice - Techno 2016

12. 10. 2016

Jihočeští záchranáři cvičili v úterý 11. října zásah u výbuchu na ilegální taneční párty v bývalém industriálním objektu.

V opuštěném objektu bývalé přádelny ve Strakonicích probíhá nelegální technopárty. Při jednom z pyrotechnických efektů na hlavním pódiu dojde k neřízenému výbuchu technického zařízení následované částečným zřícením části budovy. Všude je najednou tma, zmatek, křik a velké množství zraněných mladých lidí. Tak to je hrubý scénář instruktážně metodického zaměstnání, které připravili pro své kolegy záchranáři z OS Strakonice a jehož hlavním cílem bylo procvičit zdravotnické provedení zásahu u takového typu mimořádné události.

Vlastní cvičení probíhalo v reálném prostředí suterénu bývalé přádelny Fezko, kde bylo rozmístěno 50 namaskovaných figurantů – studentů strakonického gymnázia. První výjezdové skupiny ZZS JčK po příjezdu místo společně s jednotkou HZS provedly průzkum, vyhodnocení situace a informovaly zdravotnické operační středisko, které vyslalo další potřebné síly a prostředky. Následovalo třídění zraněných v místě neštěstí, jejich vynášení na stanoviště neodkladné péče. Zde byli zranění znovu přetříděni, ošetřeni a bylo rozhodnuto o pořadí jejich odsunu. Současně se interventi ZZS JčK, kteří jsou vyškoleni v poskytování první psychické pomoci, věnovali skupině nezraněných či lehce zraněných studentů. Celé cvičení bylo organizováno tak, aby se co nejvíce přiblížilo reálné situaci.

Praktický nácvik trval čtyři hodiny a aktivně se ho zúčastnilo padesát figurantů a třicet pět záchranářů, šest hasičů, dva policisté a dva městští strážníci, šest sanitních vozidel, vozidlo ZZS JčK pro řešení následků MU, cisternová automobilová stříkačka HZS, vozidlo MěP Strakonice a vozidlo PČR.

Události s hromadným výskytem postižených patří v záchranářské praxi k těm nejsložitějším. Nejde zdaleka pouze o rychlost prvotního ošetření, kterého se zraněným dostane. Ve hře je vždy celá řada faktorů, které musejí brát zasahující týmy v úvahu. Důležitá je koordinace složek IZS, rozhodná organizace zdravotnických činností na místě zásahu, správné vytřídění zraněných a plánování priorit v jejich odsunu do vhodných nemocnic.

Jen při dobré souhře všech zasahujících týmů zachováváme maximální šanci postižených osob na jejich záchranu. Proto jsou podobná taktická cvičení pro pracovníky zdravotnické záchranné služby velmi cennou zkušeností do jejich další práce.

Fotogalerie