Aktuality

Slavnostní otevření 31. výjezdové základny ZZS JčK

30. 09. 2016

Zdravotnická záchranná služba JčK zahajuje 1. října 2016 provoz nové výjezdové základny ve Lhenicích. Slavnostní otevření výjezdové základny (VZ) proběhlo v pátek 30. září 2016 za účasti hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly, náměstkyně hejtmana JčK Mgr. Ivany Stráské, ředitele ZZS JčK MUDr. Marka Slabého, MBA, starostky obce Ing. Marie Kabátové a dalších významných hostů.

Otevřením v pořadí již 31. základny ve Lhenicích byl dokončen plán plošného pokrytí Jihočeského kraje výjezdovými základnami zdravotnické záchranné služby tak, aby byl splněn zákonem daný časový limit dostupnosti do 20 minut.

„Jsem opravdu rád, že poslední bílé místo na mapě Jihočeského kraje, co se výjezdových míst záchranné služby týká, bylo zaplněno,“ řekl v úvodním proslovu hejtman Zimola a zároveň poděkoval představitelům Lhenic i vedení Zdravotnické záchranné služby JčK za spolupráci při jeho budování.

Zázemí pro posádku ZZS bylo vytvořeno v nově zrekonstruované budově zdravotního střediska ve Lhenicích. Náklady na rekonstrukci prostor a dostavbu garáže byly hrazeny z prostředků městyse Lhenice, vybavení prostor v ceně 150 000,- Kč uhradila ZZS JčK.

„Děkuji zastupitelstvu, že rozhodlo o investici do vybudování této výjezdové základny. Věřím, že bude přínosem nejen pro občany Lhenic a okolí, ale i pro záchranáře“, pravila starostka Kabátová.

Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská vyzdvihla spolupráci s městysem Lhenice. „Byli jsme v optimální situaci ve spolupráci s městem. Díky tomu je tato výjezdová základna vystavěna skutečně tak, aby prostory pro sloužící posádku byly maximálně praktické a příjemné.“

VZ Lhenice bude obsazena v nepřetržitém provozu posádkou rychlé zdravotnické pomoci a dojezdem pokryje západní oblast Českobudějovicka, východní oblast Prachaticka, Netolicka a severní část Boleticka. Nová výjezdová základna obecně posílí stávající počet posádek ZZS JčK a přispěje k zajištění lepší časové dostupnosti přednemocniční neodkladné péče v této oblasti. Jednoznačně jde o další krok k zlepšení kvality akutní přednemocniční péče o občany a návštěvníky Jihočeského kraje.

„Nacházíme se na spojnici oblastí, které se navzájem trochu liší a historicky byly odděleny okresy. Tato posádka nám umožní, kromě toho, že budeme blíž občanům zdejší obce a přilehlého okolí i krásné propojení mezi oblastí Šumavy, Prachaticka a Českých Budějovic“, uvedl ředitel Slabý. „Pro nás je to profesní radost, že se nám to vše podařilo a pro pacienty, přestože zde nešlo o hraniční dojezdové časy, bude tato výjezdová základna jednoznačně přínosem“, dodal Slabý.

Fotogalerie.