Aktuality

Ujednání o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb

27. 09. 2016

Dne 26. září bylo slavnostně podepsáno hejtmanem Jihočeského kraje Mgr. Jiřím Zimolou a zemským hejtmanem Horního Rakouska Josefem Pühringerem Ujednání o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb.

Za rakouskou stranu se zúčastnili LAbg. Prim. Dr. Walter Aichinger, poslanec Zemského sněmu Horních Rakous, prezident Hornorakouského Červeného kříže, Dir. Mag. Erich Haneschläger, ředitel Hornorakouského Červeného kříže a další hosté, za českou stranu Mgr. Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje, JUDr. Milan Kučera, ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje, MUDr. Marek Slabý, MBA ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a další zástupci Jihočeského kraje.

Díky tomuto memorandu mohou od 26. září jihočeští záchranáři oficiálně zasahovat v Horních Rakousích a stejným způsobem i naši jižní sousedé u nás. „Nyní můžeme vyjet pro pacienta do Rakouska stejně tak, jako třeba na Vysočinu či do Plzeňského kraje. Dosud jsme tam totiž například nemohli provádět léčebné úkony, nebo jezdit takzvaně na maják,“ uvedl k memorandu MUDr. Marek Slabý ředitel ZZS JčK. Češi, kteří budou potřebovat rychlou lékařskou pomoc, by měli v Rakousku volat číslo 144, což je ekvivalent naší 155, či krizovou linku 112, která platí v obou těchto státech.