Aktuality

Mattoni 1 Maraton České Budějovice 2016

05. 06. 2016

Tuto sobotu se v Českých Budějovicích běžel jubilejní pátý ročník běžeckého závodu Mattoni 1/2 Maraton České Budějovice. Zdravotnická záchranná služba JčK zde opět zajišťovala zdravotnickou asistenci. Nad zdravím závodníků bdělo celkem sedmnáct záchranářů, jeden lékař a operační středisko tísňové linky 155 bylo posíleno o jednoho dispečera.

Přímo u cíle, na náměstí Přemysla Otakara II., bylo za pomoci vozidla pro řešení následků mimořádných událostí a tří stanů, vytvořeno hlavní zázemí pro práci záchranářů. Přistaveny zde byly i dvě sanitní vozidla a malé osobní auto RV, pro případný rychlý přesun lékaře. Další tři výjezdové skupiny jsme rozmístili na strategických místech podél trati závodu.

Oproti minulému ročníku bylo počasí pro běh příznivější a projevilo se to i na počtu ošetřených závodníků. Během „dm rodinného běhu“ na trase o délce 3,5 km, kterého se zúčastnilo 2 500 běžců, jsme nemuseli prakticky zasahovat.

V 19:00 se na start hlavního závodu postavilo rekordních 3 400 běžců, čekala je trasa dlouhá 21,0975 km. Zhruba po 30 minutách po odstartování závodu začaly posádky rozmístěné podél trati hlásit první případy zdravotních komplikací běžců. Hlavní nápor však tradičně čekal na záchranáře až v cíli na náměstí Přemysla Otakara II. a to cca po dvou hodinách závodu.

Celkem bylo posádkami ZZS JčK ošetřeno 21 závodníků. Z toho stav 9 z nich si vyžádal převoz do českobudějovické nemocnice. Dalších 12 běžců bylo zaléčeno přímo v prostoru zdravotnického zázemí na náměstí. Po rehydrataci, doplnění potřebných cukrů, minerálů a odpočinku byli schopni sami odejít. Příčinou zdravotních potíží běžců byly převážně kolapsové stavy z vyčerpání a křečové stavy způsobené minerálovým rozvratem organismu. Tři závodníci utrpěli lehká zranění. Stav žádného z ošetřených pacientů oproti minulému ročníku nebyl kritický.

Fotogalerie.