Aktuality

Výcvik leteckých záchranářů

29. 04. 2016

Letečtí záchranáři ZZS JčK absolvovali ve dnech 25.-28.4.2016 pravidelný opakovací výcvik k prodloužení platnosti kvalifikace - člen posádky Letecké záchranné služby se zaměřením na plnění úloh HEC (Human External Cargo) a výcvik palubních naváděčů – vysazovačů. Výcviku se zúčastnili tři piloti, devět leteckých záchranářů, jeden záchranář čekatel a tři lékaři LZS.

Výcvik byl zaměřen jednak na zdokonalení záchranářů-zdravotníků (členů posádky HEMS) v provádění výsadků a evakuace zdravotně postižených osob ve zvlášť exponovaném terénu a také na komunikaci mezi leteckým záchranářem, pilotem vrtulníku a palubním vysazovačem. Cílem je zajištění efektivní a bezpečné činnosti posádek HEMS při nasazení v exponovaném terénu s využitím transportu osob v podvěsu pod vrtulníkem.

První den byl věnován teoretické přípravě, přezkoušení z bezpečnostních opatření, znalostí postupů HEC a přípravě výcvikového prostoru. V dalších dnech již probíhal praktický nácvik speciálních činností na vybraných objektech v areálu Letiště České Budějovice a.s.

Letečtí záchranáři v průběhu tří dnů procvičovali slanění z vrtulníku na různé typy cílů. K nácviku záchrany osob využili střech, oken i balkonu. Poslední den byl věnován terénním překážkám - šikmému svahu a vertikální skalní stěně odkud transportovali osoby za využití lanového podvěsu. Všechny tyto činnosti jsou náročné na přesnou koordinaci spolupráce pilota, záchranáře-vysazovače na palubě stroje a záchranáře na laně a vyžadují značné zkušenosti a profesionalitu celého týmu.

Postupy HEC musí posádka použít v případě, kdy se pacient nalézá v nepřístupném terénu, například skalní útvary okolo vodních nádrží, strmé svahy, zalesněné plochy bez pozemních komunikací. Umožňuje to dostat profesionální zdravotnickou péči v krátkém čase k postiženému, což bývá v případě, že je ve vážném stavu, životně důležité.

Fotogalerie

Zdravotnická záchranná služba JčK děkuje:

Letišti České Budějovice a.s. za umožnění výcviku v areálu a ochotu při zajištění bezpečnosti ve výcvikovém prostoru.

Společnosti ALFA-HELICOPTER, spol. s r.o. za spolupráci a lektorskou činnost.