Aktuality

Výroční zpráva 2015

15. 04. 2016

Rok 2015 byl desátým rokem existence Zdravotnické záchranné služby jihočeského kraje jako samostatné, celokrajské organizace. Byl to tedy rok bilancování, ale i rok přinášející další rozvoj a novinky v zajištění přednemocniční neodkladné péče v Jihočeském kraji.

Z pohledu kvantitativního došlo k dalšímu nárůstu počtu výjezdů, kterých absolvovaly posádky ZZS přes 81 tisíc, což je 222 výjezdů denně nebo také 9 za hodinu. Také lze říci, že ZZS ošetřila počet pacientů odpovídající 12,5% všech obyvatel kraje. Srovnáme-li počet výjezdů s dobou před 10 lety, došlo k nárůstu o 32 845 výjezdů za rok. Díky významné a všestranné podpoře Jihočeského kraje došlo v roce 2015 k rozšíření počtu výjezdových posádek o tři a základen o další dvě. Padesát posádek ZZS JČK tedy vyjíždí z třiceti výjezdových základen, což je o 6 základen a 11 posádek více než před deseti lety. Můžeme tedy s čistým svědomím konstatovat, že dostupnost ZZS v Jihočeském kraji se významně zlepšila, stejně tak jako dojezdové časy.

Nejvýznamnějším krokem Jihočeského kraje v podpoře přednemocniční neodkladné péče bylo vybudování nového moderního hangáru, heliportu, základny pro leteckou záchrannou službu a základny pro pozemní posádku v Plané u Českých Budějovic. Tyto prostory, které umožňují další rozvoj ZZS do budoucnosti se staly ještě před dokončením, působivou kulisou při oslavách 10. výročí ZZS JČK a předání slavnostního praporu ZZS JČK hejtmanem Jihočeského kraje Mgr. Jiřím Zimolou.

K významným změnám došlo i v oblasti operačního řízení, informačních a datových technologií, jejichž zcela zásadní rekonstrukci a modernizaci umožnil tzv. „Krajský standardizovaný projekt Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje“ spolufinancovaný z Integrovaného operačního programu. Výše investic v tomto programu překročila 40 milionů Kč. Z fondů EU se podařilo financovat i standardní obměnu vozového parku a přístrojového vybavení.

Členové výjezdových skupin i operačního střediska se krom trvale rostoucího počtu výjezdů účastní i povinných školících a vzdělávacích akcí v rámci organizace, ale i v rámci České republiky jako posluchači i přednášející. Nad rámec svých povinností pravidelně provádějí školení členů ostatních složek IZS, žáků na všech stupních vzdělávacího systému, jako vyučující se zúčastňují výuky na odborných středních zdravotních školách i Jihočeské univerzitě. Spolupráci s ostatními složkami IZS na území Jihočeského kraje lze hodnotit při společných zásazích jako nadstandardní a stejně tak je tomu i při společných cvičeních celokrajského nebo oblastního rozsahu. Velice kvalitní spolupráce ve všech směrech se trvale rozvíjí s holdingem Jihočeských nemocnic i jednotlivými nemocnicemi, jak po stránce organizační, tak profesní a doufám, že kritická personální situace ve zdravotnictví tyto vazby spíše utuží, než poničí.

Na závěr bych chtěl poděkovat za významnou podporu Jihočeskému kraji a jeho představitelům, všem zaměstnancům Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje za jejich profesionální nasazení a „tah na bránu“, které dokazuje i potěšující nárůst pochval od našich pacientů. Děkuji i kolegům zajišťujícím ekonomiku, personální, technické a organizační zajištění ZZS JČK, partnerům z nemocnic a IZS za jejich podporu a spolupráci a dovolím si doufat, že rok 2016 nezastaví další rozvoj zdravotnické záchranné služby a přednemocniční neodkladné péče v našem regionu.

MUDr. Marek Slabý, MBA

ředitel ZZS Jihočeského kraje

Celá výroční zpráva očinnosti ZZS JčK v roce 2015 zde.