Aktuality

ZZS JčK slaví 10 let

02. 09. 2015

Novým slavnostním praporem se mohou od nynějška pyšnit i jihočeští záchranáři. Zástavu předal řediteli ZZS JčK Marku Slabému hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola v pátek 11. září 2015. Slavnostní akt se uskutečnil v rámci konference pořádané u příležitosti 10 let od vzniku celokrajské organizace Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

„Záchranná služba je jednou ze základních složek integrovaného záchranného systému a objemem své práce patří k těm nejvytíženějším. Prapor, jako symbol jedinečné identity a svébytnosti organizace, jí ale jako jediné dosud chyběl. Proto vám jej u této příležitosti nyní předávám jako výraz ocenění vaší práce," uvedl Zimola.

Nový prapor podle ředitele ZZS JčK pomůže záchranářům identifikovat se s vlastní organizací. „Je dobré vědět, že konečně mámě nějaký symbol, který něco znamená. A můžeme jej rozvinout při všech důležitých, nebo slavnostních příležitostech," řekl Slabý.

Uplynulé období pak shrnula i první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. „Bylo to 10 let bojů dohadů, nadějí, plánů i pochyb. A i když jsme s panem ředitelem Slabým měli někdy rozdílné názory, tak jsme vždy sledovali jediný cíl, kterým je zajištění kvalitní péče pro pacienty a dostatek peněz pro záchranku, aby mohla fungovat tak, jak má," uvedla.

Slabý si výše uvedeného přístupu cení. „Je dobré cítit, že od kraje máme a jak nám jeho vedení slíbilo i do budoucna budeme mít podporu," sdělil.

Hejtman pak na závěr záchranářům poděkoval: „Jsem si velice dobře vědom, kolik úsilí, rizik a nezřídka i osobních obětí musejí denně postupovat při péči o naše životy a zdraví. Nepracují v teple svých kanceláří, ale v terénu za každého počasí bez ohledu na čas. Jsou to lidé, kteří si právem zaslouží naši velkou úctu,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola. „Život a zdraví jsou tím nejcennějším, co máme. Před všemi, kteří o tyto hodnoty bojují v první linii, před celým týmem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, jejím vedením, veškerým lékařským i nelékařským personálem hluboce smekám“ dodal.

Program konference.

Fotogalerie

10 let ZZS JčK

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje byla zřízena, stejně jako ostatní krajské ZZS, v důsledku vzniku krajského uspořádání s vizí efektivního a finančně udržitelného přístupu k organizaci a financování přednemocniční neodkladné péče na území kraje. Předchozí systém, zahrnující okresní příspěvkové organizace, oddělení nemocnic a soukromé subjekty, se začal jevit jako organizačně nevýhodný, rozdrobený, profesně nesjednotitelný a finančně náročný.

Zákonem daná povinnosti zajistit dostupnost rychlé lékařské pomoci na území ČR tak rázem přešla na regionální samosprávy. Jihočeský kraj tuto situaci přes všechny těžkosti zvládl na jedničku. Zajistil financování všech základních potřeb ZZS na území celého kraje a zároveň se díky detailní znalosti regionu podařilo i celý systém zmodernizovat a rozšířit. Pro ilustraci použiji pár čísel.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje zajišťuje území o rozloze více než deset tisíc kilometrů čtverečních. Ještě v roce 1990 muselo k obsluze tohoto území stačit osm výjezdových základen a třináct posádek. V současné době je zde devětadvacet výjezdových základen a padesát posádek. Jestliže ještě v roce 2003 ošetřili záchranáři na jihu Čech 30 tisíc pacientů, loni to bylo již 75,6 tisíce pacientů. V současné době činí výjezdový průměr jihočeské záchranky 200 zásahů denně.

Je zřejmé, že takto zásadní rozšíření ZZS nebylo zadarmo. Příspěvek kraje na provozní náklady ZZS od roku 2008 činil více než 1,6 miliardy korun, dalších bezmála 140 milionů korun směřovalo do investic. ZZS JčK využívá v současné době 60 plně vybavených sanitních vozů a šest záložních. Dalších deset osobních vozů využívá pro přepravu lékařů v rámci tzv. rendez-vous systému. A to stále ještě nejsme u konce. Například letos v únoru začala fungovat nová výjezdová základna v Kunžaku, jejíž výstavba si vyžádala 5,6 milionu korun. V červenci zahájila provoz i výjezdová základna v Horní Plané, její vybudování vyšlo na 3 miliony korun. V sobotu 12. září bude oficiálně otevřena nová základna, společná pro LZS a pozemní posádku ZZS v Plané u Českých Budějovic, do jejíž výstavby investoval Jihočeský kraj 58 miliónů korun.