Aktuality

TC Sanitka 2015 - Vratěnín

08. 06. 2015

Zdravotnická záchranná služba JčK se aktivně zúčastnila Mezinárodního taktického cvičení složek IZS krajů a dobrovolnických týmů - partnerů projektu „Save regions“ - „Sanitka 2015“, které se odehrálo ve středu 3. června 2015 ve Vratěníně. Kromě hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, který cvičení zahájil, na něj dohlíželi i další představitelé zúčastněných regionů – dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff a představitelé Jihočeského kraje a Kraje Vysočina.

Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací prováděných složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) Jihomoravského kraje, Jihočeského kraje, Kraje Vysočina, záchranného systému Dolního Rakouska a dobrovolnických jednotek při mimořádné události – rozsáhlé dopravní nehodě s velkým počtem zraněných osob. Cvičení se účastnilo přes 150 příslušníků složek IZS z české i rakouské strany. Za ZZS JčK se aktivně účastnila jedna posádky RZP a tisková mluvčí.

Námětem cvičení byla vážná dopravní nehoda dvou dodávkových aut z Česka a Rakouska v blízkosti mezinárodního přechodu státní hranice mezi oběma zeměmi s větší skupinou cyklistů na organizované projížďce českého a rakouského „Cycling Club“. Nahraná nehoda simulovala jak úmrtí, tak řadu vážných zranění a zablokování silnice v obou směrech.

Po ukončení a vyhodnocení cvičení prezentovaly jednotlivé složky vybavení pro krizovou připravenost. ZZS JčK zde představila vozidlo pro řešení mimořádných událostí, vybavení a činnost Biohazard týmu, speciální sanitní vozidlo určené pro transport pacientů s vysoce nebezpečnou nákazou a osob XXL.

Fotogalerie