Aktuality

MU Růžená, Chyšky

08. 06. 2015

4.6.2015 - mimořádná událost v rekreačním středisku Růžená na Písecku. Jihočeští záchranáři vyšetřili v ranních a dopoledních hodinách 145 dětí se zažívacími obtížemi.

Ve tři hodiny ráno obdrželo zdravotnické operační středisko první informaci o onemocnění většího počtu dětí pobývajících na škole v přírodě v rekreačním středisku Růžená na Písecku. K události byly v první vlně vyslány výjezdové skupiny ZZS z Milevska, Opařan a Písku.

Zasahující lékař na místě zjistil, že u 40 dětí ve věku 10 až 14 let se objevily zdravotní potíže projevující se především bolestmi břicha, průjmem, nevolností a zvracením. Zdravotní stav šestnácti dětí si vyžádal transport do nemocnice. Z toho bylo 7 dětí převezeno do Táborské nemocnice a 9 do nemocnice v Písku. Dalších 24 bylo zaléčeno a ponecháno na místě v péči zdravotníků zotavovací akce. Celá událost probíhala až do 6 hodin ráno.

V osm hodin ráno došlo k opětovanému volání na tísňovou linku s tím, že se zdravotní stav většího počtu dětí opět zhoršil. Na místo byly vyslány výjezdové skupiny ZZS z Opařan, Tábora, Milevska a aktivováno bylo i vozidlo pro řešení následků mimořádných událostí z Tábora. Lékaři na místě znovu vyšetřili cca 130 dětí nacházející se v areálu. Deset dětí bylo transportováno do Táborské nemocnice. Dalších šestnáct pacientů bylo zaléčeno a ponecháno na místě v péči poučeného doprovodu. Ostatní děti nevykazovaly žádné závažnější zdravotní potíže. Žádné z dětí nebylo ve vážném stavu ani přímo ohroženo na životě. Péče o pacienty byla ukončena v 11 hodin.

Řešení mimořádné události si vyžádalo nasazení šesti posádek záchranné služby, jednoho vozidla pro řešení mimořádné události a sanitní vozidla dopravní zdravotní služby z Milevska a Písku.

Příčinou zdravotních obtíží byla s největší pravděpodobností gastroenteritida neboli střevní chřipka - onemocnění, které se často vyskytuje ve spojení s horkým letním počasím a dětskými kolektivy.