Aktuality

"Svět v pohybu"

14. 05. 2015

Ve dnech 17.-19.4. 2015 se v areálu Výstaviště České Budějovice, a.s. uskutečnila výstava pod názvem „Svět v pohybu“. Šlo o expozici volně navazující na tradiční výstavu Mobil salon, kde se složky IZS prezentují již řadu let.

Největším „tahákem“ výstavy byl pavilon Z - pavilon záchranářů, který byl zvenku opět obklopen moderní technikou včetně novinek a speciálů z vozového parku policie, hasičů, armády i záchranné služby. Doprovodný program i vnitřní expozice byli v letošním roce zaměřeny především na bezpečnost silničního provozu, laickou první pomoc a dopravní výchovu dětí.

Atraktivní novinkou pro návštěvníky pavilonu Z byla expozice „TUNEL SMRTI“ - velmi sugestivní, interaktivní nabitá vizuálními a akustickými vjemy, zaměřenými na prevenci v dopravě. Tunel smrti byl určen návštěvníkům od patnácti let. V tunelu byly připraveny drastické záběry závažných a tragických dopravních nehod z jihočeských silnic, které měly všem připomínat následky agresivní a neukázněné jízdy. Při postupu setmělým tunelem se pak drastické záběry spojovaly se základními preventivními radami jak si na silnici správně počínat. Po východu z Tunelu smrti si návštěvníci mohli některé shlédnuté prožitky, jako třeba havárii vozidla zakončenou na střeše, i vyzkoušet a to díky simulátorům Armády ČR a BESSIPu.

Před pavilonem „Z“ byl připraven blok poutavých ukázek společné práce záchranářů, policistů a hasičů. Zásahová jednotka jihočeské policie si pro letošní rok připravila velmi dynamickou ukázku s kouřem, střelbou a zatýkáním nebezpečného a ozbrojeného pachatele. Své umění předvedli policejní kynologové a také psovodi strážníků Městské policie České Budějovice. Strážníci se také společně s „bojovníky“ jihočeské pořádkové policejní jednotky ukázali návštěvníkům v další akci, simulující pouliční násilí a vandalismus. Hasiči a záchranná služba předvedli divákům společný zásah u dopravní nehody se zaklíněnými osobami. Velmi poutavá byla i závěrečná ukázka zásahu u požáru osobního vozidla.

Fotogalerie