Aktuality

Vozový park záchranky se rozrostl o 7 nových sanitek

13. 05. 2015

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje zařadila na začátku května do svého vozového parku dalších sedm nových sanitek. Vozidla v úterý osobně předal řediteli ZZS JčK MUDr. Marku Slabému hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola. Náklady na jejich pořízení – 21 miliónů byly z 85% hrazeny z prostředků Evropských fondů a zbylých 15% hradil Jihočeský kraj. Z peněz kraje se bude financovat rovněž přestavba tří sanit, které již záchranáři používají. Nové podvozky a nástavby vyjdou na necelých šest milionů korun.

Jak uvedl ředitel ZZS JčK Marek Slabý je důvodem nákupu nezbytná pravidelná obměna vozového parku a zároveň i rozšiřování se počtu výjezdových základen a posádek v rámci plánu plošného pokrytí kraje. „Nové sanitky budou sloužit v Českých Budějovicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Prachaticích,“ dodal Slabý.

Hejtman Jiří Zimola dodal, že kraj, coby zřizovatel, přispívá ročně na provoz záchranné služby zhruba 270 miliony korun. Tato suma pokryje dvě třetiny nákladů ZZS JčK. „Jsem rád, že záchranka funguje naprosto bez problémů, za což patří panu řediteli Slabému i všem posádkám velký dík. Radost naopak nemám z neustále se zvyšujícího počtu výjezdů záchranářů k případům, které nejsou úplně neodkladné, například k přisátému klíštěti. Chci proto občany požádat, aby záchranku takovýmto způsobem nezneužívali a uvědomili si, že záchranáři pak mohou u některých opravdu závažných případů chybět,“ zdůraznil Zimola.

Při výměně sanit zohledňujeme především jejich stáří. „Životnost našich sanit se v průměru pohybuje od pěti do sedmi let. Mimo jiné přitom záleží na počtu najetých kilometrů,“ upřesnil ředitel ZZS JčK Marek Slabý, s tím, že vyřazené sanitky jsou ekologicky likvidovány, nebo jsou nabídnuty k odprodeji.

Zdroj Jihočeský kraj

Fotogalerie