Aktuality

Zachraň život s Kryštůfkem!

06. 10. 2014

Od ranních hodin až do pozdního odpoledne probíhala ve čtvrtek 2.10. 2014 v Českých Budějovicích v prostorách nákupního centra Géčko celodenní edukační akce s názvem „Zachraň život s Kryštůfkem“. Organizátory byla Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, spolu s nadačním fondem Kryštůfek. Odbornou garanci poskytla Česká resuscitační rada. Událost podpořil také Jihočeský kraj a město České Budějovice.

Zachraň život s Kryštůfkem“ je celostátní projekt, který byl odstartován v květnu 2014 v Ostravě. České Budějovice jsou již čtvrtým městem, kde se tato edukační akce koná. Symbolicky bude projekt zakončen v Hradci Králové 16.10.2014 v rámci Evropského dne záchrany života.

Cílem celého dne bylo zvýšit povědomí laické veřejnosti o významu první pomoci při srdeční zástavě. Přivolání pomoci zvládnou dobře již žáci od první třídy základní školy. Operátoři tísňové linky 155 každému v reálné situaci vždy poradí, co dělat do příjezdu posádky záchranné služby. Naší snahou bylo přesvědčit veřejnost o tom, že zahájením resuscitace u člověka se srdeční zástavou nelze nic pokazit - je možné „pouze“ zachránit život. Včas zahájená srdeční masáž ještě před příjezdem profesionálních záchranářů je mnohdy faktorem rozhodujícím o přežití pacienta. Důraz byl proto kladen především na rozpoznání selhání oběhu a osvojení si dovednosti základní resuscitace.

Dopoledního programu se zúčastnilo bezmála 300 dětí ze základních škol. Žákům byla na jednotlivých stanovištích přiblížena problematika KPR z různých úhlů pohledu. Shlédli instruktážní video. Pod vedením instruktorů záchranné služby trénovali praktický nácvik resuscitace. Zkušené operátorky tísňové linky 155 je poučili jak správně přivolat pomoc. Děti si také prohlédli vybavení sanitního vozu a mněli možnost si vyzkoušet i některé z pomůcek a vybavení, které záchranáři běžně používají. Na závěr si formou testu ověřili získané znalosti. Úspěšní laičtí zachránci obdrželi drobné dárky od Nadačního fondu Kryštůfek.

V odpoledním bloku byla jednotlivá stanoviště otevřena veřejnosti. Nejčastěji se nám dařilo oslovit rodiny s dětmi. Zatímco dospělí se zajímali o problematiku poskytování první pomoci v konkrétních situacích, děti většinou nalákalo malování s Kryštůfkem a možnost prohlídky sanitky.

Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci celé akce. Díky obrovskému nasazení obou týmů – záchranářů ZZS JčK i zástupců z Nadačního fondu Kyštůfek proběhla celá akce nejen bez komplikací, ale i ve velmi pohodové atmosféře.

Fotogalerie

ČT - "Zprávičky" (2-3 minuta)