Aktuality

Nový systém předávání výzev výjezdovým skupinám ZZS JčK

30. 06. 2014

Nový pagerový systém zkvalitní a zrychlí komunikaci záchranářů. Zároveň zkrátí i dojezdové časy sanitek k pacientům na jihu Čech. Maximální spolehlivost a zrychlení komunikace při předávání tísňové výzvy výjezdovým skupinám Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) zajistí tzv. projekt pagerového systému.

„V současné době je již vybudována kompletní infrastruktura pagingové sítě pokrývající území Jihočeského kraje a byl zahájen zkušební provoz,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská s tím, že náklady na projekt zavedení pagerů v hodnotě přibližně 2,5 miliónu korun budou plně hrazeny z prostředků nadace energetické společnosti ČEZ.

Jak Stráská dále uvedla zkvalitnění a zrychlení komunikace při předávání tísňové výzvy by se mělo projevit v dalším zvýšení kvality práce záchranářů včetně zkrácení dojezdových časů k jednotlivým pacientům.

Posádky zdravotnické záchranné služby komunikují se zdravotnickým operačním střediskem různými a na sobě nezávislými druhy spojení. Ať již elektronicky prostřednictvím internetu, či mobilních telefonů, tak zejména klasicky radiofonní sítí, tedy radiostanicemi. Používané sítě jsou analogová i digitální.

„Konkrétně informace o výjezdu jsou předávány jednotlivým členům posádky klasickou analogovou radiofonní sítí přes radiostanice vážící bezmála půl kilogramu. Právě tento systém bude nahrazen pagery, jejichž hmotnost je pouhých 120 gramů, čímž se záchranářům značně uleví,“ zdůraznil ředitel ZZS JčK Marek Slabý.

Nelze opomenout ale ani ekonomickou stránku, neboť cena jednoho pageru nedosahuje ani poloviny ceny radiostanice, zejména v situaci, kdy nyní používané radiostanice postupně fyzicky i morálně stárnou a bylo by nutno jich většinu obměnit. „Současná analogová radiofonní síť bude nadále využita pro zálohování hlasové komunikace mezi jednotlivými výjezdovými skupinami a operačním střediskem,“ uzavřel Slabý.