Aktuality

Českobudějovický půlmaraton z pohledu záchranářů

08. 06. 2014

V sobotu 7.6.2014 se konal již třetí ročník běžeckého závodu Mattoni 1 Maraton České Budějovice. Závodníky letos přivítalo velmi horké počasí. Při startu hlavního závodu v 19°° bylo ještě 26°C a žhnulo slunce. Přesto se na start postavil rekordní počet lidí. Běželo celkem 4 600 běžců včetně závodníků dm rodinného běhu na 3 km.

ZZS JčK zajišťovala zdravotnickou asistenci v průběhu závodu čtyřmi sanitními vozy se třinácti zdravotníky záchranné služby. Na náměstí Přemysla Otakara II. bylo přistaveno vozidlo pro řešení následků mimořádných událostí, které poskytovalo zázemí záchranářům i zraněným sportovcům a dva sanitní vozy ZZS JčK. Další dvě posádky ZZS JčK pak byly rozmístěny na strategických místech podél trati závodu.

První část závodu –„ Rodinný běh“ proběhl celkem bez problémů a zdravotníci ošetřovali pouze několik pacientů s drobnými odřeninami a puchýři. V průběhu hlavního závodu již měli záchranáři plné ruce práce. I přes snahu organizátorů co nejvíce zmírnit dopad horkého počasí na běžce si zdravotní stav řady z nich vyžádal naši pomoc. Jednalo se především o kolapsové stavy způsobené dehydratací, ztrátou minerálů a vyčerpáním. Celkem jsme ošetřili 23 účastníků závodu. 8 jich muselo být převezeno do českobudějovické nemocnice (6x na interní oddělení, 2x na traumatologii), žádný z nich však nebyl přímo ohrožen na životě. Dalších patnáct závodníků bylo zaléčeno v prostoru zdravotnického zázemí na náměstí. Po doplnění tekutin, minerálů, cukrů a krátkém odpočinku se jejich stav natolik zlepšil, že mohli být propuštěni. Naši péči vyhledalo i 10 diváků s drobnými zdravotními obtížemi. Krátce před 23. hodinou byl ošetřen poslední pacient a záchranáři mohli zdravotnickou asistenci ukončit.

Fotogalerie

RUN.CZECH