Aktuality

MU III. Varvažov

28. 05. 2014

Jihočeští záchranáři v noci na 23.5. řešili mimořádnou událost III. stupně. Ve 22:46 byl na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK oznámen výskyt 110 osob, převážně dětí, se závažnými bolestmi břicha a zvracením v rekreačním středisku u Varvažova.

Na místo okamžitě vyjely posádky záchranné služby z Písku a Čimelic. Dále bylo aktivováno vozidlo pro řešení následků MU a další posádky záchranné služby z Milevska a Tábora. Vzhledem k předpokládanému velkému počtu postižených osob bylo plánováno zřízení polní nemocnice a izolace pacientů přímo v místě výskytu onemocnění. Vedoucí lékař zásahu si proto vyžádal přítomnost primáře infekčního oddělení českobudějovické nemocnice MUDr. Chmelíka a krajskou epidemioložku MUDr. Luňáčkovou. O situaci byla informována i starostka obce Varvažov.

Záchranáři při příjezdu do rekreačního střediska zjistili, že se jedná o týdenní pobyt dětí z prvního stupně ZŠ. Desítky dětí zde měli bolesti břicha a zvraceli. Původně hlášený počet postižených osob se naštěstí nepotvrdil. Lékaři postupně vyšetřili a roztřídili celkem 53 osob, z toho 50 dětí ve věku 7-12 let, s příznaky infekčního onemocnění zažívacího traktu. U žádného z dětí nedošlo k rozvoji těžkých příznaků a nikdo nebyl přímo ohrožen na životě. Po vyhodnocení situace rozhodli společně vedoucí lékař zásahu s epidemioložkou a infektologem, že není nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě. Zdravotní stav většiny dětí se postupně zlepšoval. K hospitalizaci bylo odesláno 15 osob, z toho 14 dětí. Do Nemocnice Písek na dětské oddělení 7 pacientů, do nemocnice Tábor na dětské oddělení 6 pacientů a do nemocnice České Budějovice na infekční oddělení 2 pacienti.

Na řešení události se podílely 4 posádky ZZS JčK, vozidlo pro řešení následků MU ZZS JčK, infektolog a epidemiolog Jčk, sanitky dopravní zdravotní služby z Písku, Milevska, Strakonic a Českých Budějovic. V záloze byl připraven i autobus HZS. Poslední pacient byl na místě ošetřen ve 2:13. Celý zásah byl ukončen ve 3:10 ráno.