Aktuality

Gműnd - společné cvičení záchranných složek Dolního Rakouska a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

15. 12. 2013

V pátek 13.12.2013 se v rámci aktivit projektu „ Healthacross in Practise“ uskutečnilo v Gműndu společné cvičení záchranných složek Dolního Rakouska a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Hlavním námětem setkání byla přeshraniční spolupráce záchranných služeb obou zemí při vzniku mimořádné události v příhraničních oblastech.


Vlastní cvičení probíhalo v prostorách hangáru Gműndských hasičů. Byla zde nasimulována dopravní nehoda autobusu a nákladního auta s větším počtem zraněných. Úkolem zasahujících týmů bylo vyproštění zraněných osob a jejich následné ošetření. Cvičení se zúčastnily tři posádky Zdravotnické záchranné služby JčK, dvě posádky záchranné služby Dolnorakouského Červeného kříže a příslušníci Hasičského záchranného sboru Dolního Rakouska. Přes počáteční obavy z jazykové bariéry se v průběhu cvičení ukázalo, že jsou záchranáři schopni efektivně spolupracovat i bez jazykové vybavenosti. Základní postupy i vybavení českých a rakouských záchranářů jsou totiž velmi podobné.



Zdaleka se nejednalo o první společné setkání záchranných služeb obou zemí. O vzájemnou spolupráci v poskytování zdravotní péče usilují příhraniční regiony již řadu let. Vlastní projekt Healthacross zabývající se právě možnostmi poskytování zdravotní péče mezi Dolním Rakouskem a Jihočeským krajem, byl zahájen již v roce 2008. Jedno z prvních cvičení záchranných složek obdobného charakteru se uskutečnilo v Českých Velenicích na jaře v roce 2010. V následujících letech pak rozvoj vzájemné spolupráce pokračoval.

O prospěšnosti vzájemné kooperace svědčí i reálný zásah u vážné dopravní nehody rakouského autobusu u obce Rybník na podzim 2011, při které bylo zraněno 36 osob, z toho sedm těžce.

Fotogalerie.