Aktuality

Pozemek pod budoucím heliportem na Jihočeském letišti se stane majetkem kraje

09. 12. 2013

Letecká záchranná služba JčK je zase o krok blíže k novému zázemí. Smlouvu o darování pozemku v areálu Jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic, kde má vzniknout nový heliport letecké záchranné služby, podepsali v úterý 26. listopadu 2013 hejtman Jiří Zimola a ředitel odboru správy majetku Ministerstva vnitra České republiky Miroslav Konopecký. Plocha, která dosud patřila uvedenému ministerstvu, se tak stane majetkem kraje.

Podle informací z krajského zastupitelstva by měl nový heliport na letišti vyrůst do konce příštího roku. Počítá se přitom s investicí 33,4 milionu korun, kterou pokryje kraj ze svého rozpočtu.

V současnosti se základna Letecké záchranné služby JčK nachází na letišti Hosín na Českobudějovicku. Kraj ho ale považuje za nevyhovující. „Problematický je stav objektu i to, že je tam letecká záchranka v nájmu. To je do budoucna neudržitelná situace a my jsme si vědomi toho, že je naší povinností tuto službu pro obyvatele kraje zajistit," vysvětlil důvody stavby nové základny Zimola. Podle hejtmana je umístění heliportu na letišti v Plané navíc logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici.

Součástí nového zázemí Letecké záchranné služby bude i výjezdová základna pozemní záchranné služby. Pozemní posádka z tohoto stanoviště zabezpečí především pokrytí oblasti jihozápadně od Českých Budějovic.