Aktuality

Změny na výjezdové základně Vodňany

04. 12. 2013

Od ledna 2014 dojde ke změně personálního obsazení na základně Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje ve Vodňanech. Odchody lékařů záchranné služby do důchodu a privátních praxí komplikují ZZS Jčk zajištění nepřetržité služby lékaře na této základně. Příčinou v žádném případě není nedostatek finančních prostředků nebo potřeba organizačních změn. Jediným důvodem tohoto kroku je absolutní fyzický nedostatek lékařů, kteří by mohli, chtěli a směli na záchranné službě pracovat a sloužit.

Na výjezdové základně ve Vodňanech bude nadále záchranná služba provozovat posádku RZP složenou z nelékařských pracovníků stejně tak, jako na dalších 11 základnách na území Jihočeského kraje/Volary, Čimelice, Mladá Vožice, Frymburk, Vyšší Brod, Suchdol nad Lužnicí, Soběslav, Vacov a další /.

Lékařské péče bude občanům Vodňan a okolí zabezpečena o víkendech, kdy bude posádka RZP posilována lékařem. Mimo tuto dobu a v případě potřeby bude lékařské péče zajištěna tak, že bude současně s posádkou z Vodňan na místo zásahu vysílán i lékař z Písku, Strakonic, Prachatic, Týna nad Vltavou nebo Českých Budějovic s ohledem na nejkratší dojezdovou dobu.

Výjezdové základna ve Vodňanech je vhodně umístěna v dosahu výše uvedených základen a dostupnost lékaře záchranné služby v této oblasti je určitě lepší než na desítkách míst v celé republice. Stejně tak dojezdová vzdálenost do nejbližších nemocnic, tedy Strakonic, Písku a Prachatic, která není z této oblasti větší než 20 km, je oproti jiným oblastem Jihočeského kraje velmi příznivým faktorem.

Absolutní nedostatek lékařů v záchranné službě se nedotýká jen Vodňan nebo Jihočeského kraje, ale celé České republiky, zejména pak v příhraničních krajích a krajích, kde nejsou fakultní nemocnice. Dle statistiky AZZS ČR chybělo začátkem tohoto roku záchranným službám v celé ČR více než 400 lékařů. Ti jsou nahrazováni lékaři z nemocnic, soukromých zdravotnických zařízení a praktickými lékaři. Bohužel i těchto externích lékařů ubývá a problém s obsazením lékařských posádek se trvale prohlubuje a i přes usilovnou snahu motivovat zájemce o práci lékaře na ZZS, se bohužel není kam obrátit, neboť ubývá lékařů v nemocnicích i v soukromých praxích.

ZZS Jihočeského kraje ani Jihočeský kraj, jakožto zřizovatel, nepovažují tento stav za nevratný a ředitel ZZS Jčk Marek Slabý ujistil na společném jednání starostu a radní města Vodňany, že podaří-li se získat do systému dostatečný počet lékařů, kteří by zajistili obsazení služeb na výjezdové základně ZZS ve Vodňanech v rámci zákonných norem, bude původní personální obsazení posádky obnoveno.