Aktuality

Hotel 2013

29. 10. 2013

V pátek 18. října 2013 se konalo ve Strakonicích v objektu Amber Hotel Bavor taktické cvičení složek IZS pod názvem „Hotel 2013“. Tématem cvičení bylo řešení mimořádné situace, vzniklé po výbuchu nástražného výbušného systému (NVS) v hotelové restauraci. Mezi hlavní sledované cíle patřilo především způsob taktického a operačního řízení zásahu, členění úkolů jednotlivých složek IZS a jejich koordinaci při zásahu.

„Recepční hotelu oznamuje na 112, že zde došlo k výbuchu, jsou aktivovány složky IZS, hasiči likvidují požár, celý hotel je evakuován. V hotelové restauraci plné kouře se nachází větší počet těžce zraněných osob, v jednom z pokojů se ukrývá pachatel trestného činu a vyhrožující odpálením další výbušniny. Policie uzavírá oblast a začíná s ním vyjednávat. Zásahová jednotka se připravuje k provedení akce, která povede k jeho zadržení. Před hotel jsou vynášeni zranění. Pracovníci Zdravotnické záchranné služby provádějí jejich třídění, ošetřování a zajišťují transport do jednotlivých nemocnic.“

Takový byl scénář cvičení, které prověřilo součinnost složek IZS dislokovaných na území města Strakonice v případě výbuchu NVS. Na cvičení se podílelo více jak 100 hasičů, policistů, záchranářů, strážníků a pracovníků ČČK.

Za ZZS JčK se zúčastnily čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci, jedna posádka Rendez-vouz s lékařem, vozidlo pro řešení následků mimořádných událostí a zástupci krizového řízení. Činnost posádek ZZS na místě zásahu spočívala ve vybudování shromaždiště zraněných, lékařském třídění osob vynášených z budovy příslušníky HZS, poskytování odborné přednemocniční neodkladné péče, organizaci a realizaci odsunu pacientů do nemocnice.

Fotogalerie