Aktuality

AMOK 2013

11. 10. 2013

V Jihočeském kraji proběhlo 10.10.2013 ojedinělé cvičení složek Integrovaného záchranného systému pod názvem „AMOK 2013“. Jednalo se o přípravu na řešení mimořádné situace při útoku tzv. „šíleného střelce“ jakožto reakci na celosvětově rostoucí počet různě motivovaných útoků, psychicky nebo morálně narušených jedinců, proti civilistům s velkým počtem obětí.

Cílem cvičení bylo ověření postupů jak koordinovat činnost všech složek na místě zásahu. Tak aby policisté co nejrychleji eliminovali útočníka a záchranáři s hasiči mohli pomoci zraněným obětem. Přičemž bylo nezbytně nutné zajistit, aby zasahující příslušníci ZZS a HZS ČR nebyli ohroženi střelbou útočníka resp. zasahujících policistů.

Cvičení se zúčastnili bezmála dvě stovky záchranářů, hasičů, policistů, instruktorů, figurantů, pracovníků krizového řízení a technické podpory. Ve speciální místnosti sledovali představitelé jednotlivých složek a přizvaní novináři průběh celého cvičení a to díky online přenosu z kamer umístěných v prostorách celého „napadeného“ areálu. Tím bylo školní policejní středisko u Lišova.

Scénář celého „masakru“ byl následující: „Propuštěný policista se svým komplicem vstoupí do budovy školního policejního střediska, napadnou nožem vrátnou, vniknou do skladu a ozbrojí se samopalem i dalšími střelnými zbraněmi. Následně se pohybují po areálu a střílí po policejních frekventantech.



Informaci o napadení areálu obdrží operační středisko a vysílá na místo policisty, hasiče i zdravotníky. První dvě dvoučlenné hlídky PČR na místě vnikají ve skupině do budovy a snaží se střelce eliminovat.

Na místo přijíždějí další hlídky PČR, posádky ZZS a HZS. Policista - velitel zásahu, řídí činnost všech složek. Zatímco se v budově snaží dvě čtyřčlenné skupiny policistů zneškodnit oba útočníky, připravují záchranáři v bezpečné vzdálenosti zázemí pro poskytnutí neodkladné pomoci velkému počtu zraněných. Frekventanti vybíhající z budovy jsou shromažďováni na jednom místě, tříděni na zraněné a nezraněné. Nezraněné a lehce zraněné osoby umisťují záchranáři do přistaveného autobusu HZS, kde se jim věnuje psycholog HZS.

První tým policistů z hlídkové služby a nejbližších obvodních oddělení mezitím hlásí „čisto“ v první části budovy, pachatel zastřelen. Do budovy tak mohou vstoupit záchranáři. Na místě nalézají několik mrtvých a řadu zraněných osob včetně zasahujících policistů. S vynášením zraněných pomáhají hasiči. Ti také musí likvidovat několik ohnisek požáru, který stačili pachatelé založit. Na shromaždišti zraněných jsou pacienti tříděni, ošetřováni a je organizován jejich odsun do zdravotnických zařízení.

Mezitím je v druhé části budovy pachatelem zraněno několik dalších osob, hlášeni jsou i mrtví. Pachatel se zabarikádoval v jedné z místností druhého bloku budov. Zde již nemá další oběti, vzdát se nechce a tak přichází ke slovu specialisté ze zásahové jednotky. Vnikají do pokoje a nalézají pachatele, sám se zastřelil v bezvýchodné situaci. „Speciálové“ pak dočišťují druhou část budovy.

Budova je prohledána, oba pachatelé jsou mrtví. Záchranáři hlásí další čtyři mrtvé a třináct zraněných. Další dvě desítky osob jsou v psychickém šoku. Všem je poskytována neodkladná péče a psychologická posttraumatická pomoc…“

Při následném předběžném vyhodnocení cvičení poděkoval krajský policejní ředitel plk. Radomír Heřman všem za perfektní přístup a nasazení. „Policie i ostatní složky IZS musí být připraveni. Podle případů z poslední doby z celého světa je zřejmé, že takovýto pachatel nemá plán ústupu, nehodlá se vzdát ani vyjednávat, chce jen zabít co nejvíce lidí. Všechny nové věci, které cvičení ukázalo nebo opravené chyby či špatné postupy, to vše se stane součástí výcviku policistů pro tento velmi specifický zákrok. Při takovémto zásahu je tak možná jediná strategie, co nejdříve eliminovat útočníka, zadržet nebo zastřelit. Každá minuta prodlení znamená další mrtvé.“

Velké poděkování patří také členkám z ČČK, které odvedly prefektní práci při maskování figurantů.

Fotogalerie