Aktuality

Lipno dětem aneb Den s IZS

05. 09. 2013

Lipno nad Vltavou – Sobota 7. září 2013 bude na Lipně hodně aktivní. V celém areálu proběhne prezentace Integrovaného záchranného systému. Své schopnosti a dovednosti předvedou všechny složky – od vodních záchranářů, přes policii, hasiče, zdravotnickou záchrannou službu až po horskou službu. Rodinný program bude koncipován jako zábavný a interaktivní zároveň. „Chceme návštěvníkům přiblížit i méně známé záchranářské techniky,“ láká na sobotní program Filip Pekárek, ředitel Stezky korunami stromů, a prozrazuje jeden bod z programu: „Horská služba předvede slanění záchranářského psa přímo z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů.“ Pro děti do 15 let je připraven bonus v podobě vstupného a jízdy tobogánem na Stezce korunami stromů zdarma.

Lipno připravilo pro rodiny s dětmi další velmi zajímavý den. Sobota 7. září 2013 bude ve znamení adrenalinu v podobě aktivního představení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. Prezentace a ukázky dovedností jednotlivých záchranářů budou po celý den probíhat nejen v okolí centrálního parkoviště, ale také přímo u Stezky korunami stromů. Děti s rodiči tak na vlastní oči a zblízka poznají náplň práce policistů, vodních záchranářů, leteckých záchranářů, hasičů, horské služby či správců NP Šumava. Každá složka bude mít vymezeno své stanoviště, na kterém budou po celý den probíhat prezentace, ale i nácvik jednotlivých akcí. „Program odstartuje v 10 hodin dopoledne a potrvá s malými přestávkami až do 16. hodiny,“ upřesňuje Pekárek.

Vodní záchranáři zopakují desatero první pomoci, názorně předvedou házecí pytlíky v praxi a upozorní na nebezpečí při sjíždění jezů. Nebude chybět ani záchrana tonoucího. Diváky určitě přiláká i nebezpečné slaňování záchranáře se psem z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů. Policie představí nejen své moderní vybavení zásahových vozidel, která si budou moci zájemci prohlédnout zblízka, ale připraví i několik soutěží pro děti. Letecká záchranná služba předvede zásah pomocí vrtulníku s využitím lanového podvěsu a hasiči pak budou zachraňovat figuranty opět přímo z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů.

Každá složka záchranného systému si připraví prezentaci a několik aktivit s úkoly. Děti s rodiči si pak budou moci ověřit nabyté znalosti v praxi. Úspěšně zvládnuté úkoly budou zapisovány do účastnické karty, po jejímž vyplnění a odevzdání získají děti do 15 let jako odměnu zdarma vstup na Stezku korunami stromů a jízdu na toboganu ze Stezky korunami stromů.

Fotogalerie

Plakát.

www.lipno.info