Aktuality

Výměnné stáže mezi operačními středisky ZZS JčK a HZS JčK

27. 07. 2013

Od začátku dubna letošního roku probíhají na Zdravotnickém operačním středisku ZZS JčK a Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje výměnné stáže dispečerů ZZS a operačních důstojníků a techniků HZS.

V současné době využívá každá základní složka IZS vlastní aplikační vybavení určené pro podporu příjmu tísňového volání a operačního řízení sil a prostředků. V případě požadavku na společný zásah více než jedné základní složky IZS u mimořádné události je tento zásah řízen operačním střediskem jednotlivých složek a požadavek na společný zásah je od jedné k další základní složce IZS předáván formou datové věty z Telefonického centra tísňové linky 112 (v případě předávání informace od HZS) nebo telefonicky po dokončení příjmu tísňového volání (v případě předávání informace od PČR a od ZZS).

V průběhu výměnných stáží mají pracovníci operačních středisek možnost se podrobně seznámit s pracovními postupy, technickým vybavením, radiofonními prostředky a mapovými podklady partnerského pracoviště. Záchranáři a hasiči tak získají znalost o specifikách druhého pracoviště a mohou pak v praxi lépe reagovat při řešení reálných událostí. Vzájemné poznání vede k lepší koordinaci a spolupráci středisek, což se jednoznačně projeví v efektivnější pomoci občanům zasažených mimořádnou událostí.

Velký zájem dispečerů ZZS vzbudila například lokalizace volajícího v případě volání z mobilního telefonu, její přesnost a spolehlivost. Tato služba je ovšem dostupná pouze pro operační středisko HZS. Příslušníci HZS zase ocenili možnost osobního setkání s dispečery, se kterými doposud komunikovali pouze anonymně přes telefon, radiové spojení či datové věty.

Znalost základních rozdílů v činnosti obou operačních středisek usnadňuje spolupráci a zrychluje předávání informací mezi oběma složkami IZS při společných zásazích. „Všichni máme společný cíl – neustálé vylepšování poskytovaných služeb všech složek IZS pro naše občany.“


Záchranáři – first respondeři HS Šumava na ZOS ZZS JčK

V červnu také absolvovali stáže na ZOS ZZS JčK záchranáři Horské služby Šumava, se kteří fungují jako first respondeři v terénu NP Šumava. Cílem těchto návštěv bylo představit pracovníkům HS chod našeho operačního střediska, systém příjmu tísňových hovorů a zejména mapové podklady, které ZOS ZZS JčK používá při lokalizaci události v terénu. Důležitým tématem stáží byly konferenční hovory se záchranářem horské služby v průběhu příjmu tísňové výzvy z lokality Šumavského NP. Díky místní znalosti terénu členů HS Šumava se daří přesněji a rychle lokalizovat místo zásahu. Odborná pomoc se tak dostává k postiženým v mnohem kratších časech. Prospěšnost prohlubování spolupráce ZZS JčK a HS Šumava potvrzují i úspěšné společné zásahy z nedávné doby (např. KPR lesního dělníka nedaleko Kvildy, 27.6.2013; záchrana rakouského cyklisty u Bližší Lhoty 14.7.2013)