Aktuality

Taktické cvičení "Dálnice 2013"

03. 07. 2013

Na novém úseku dálnice D3 ve směru z Prahy do Českých Budějovic u Plané nad Lužnicí prověřovaly v pondělí 24. června v odpoledních hodinách složky IZS součinnost při společném zásahu. Záchranáři využili jedinečnou možnost seznámit se s problematikou a specifikami záchranných prací na dálnici bez provozu těsně před jejím otevřením.

Tématem taktického cvičení byla hromadná dopravní nehoda autobusu, nákladního vozidla a šesti osobních automobilů, která zablokovala všechny čtyři jízdní pruhy dálnice D3.

„Po oznámení nehody na tísňové linky byly na místo vyslány všechny složky IZS. Posádky záchranné služby na místo vyjely z výjezdových základen z Tábora, Soběslavi a Mladé Vožice a aktivováno bylo i vozidlo pro řešení následků MU. Hasičský záchranný sbor k nehodě vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Tábor a Soběslav a povolal také psychologickou službu z Českých Budějovic. Policie ČR vyslala hlídky dopravního inspektorátu, hlídky z Obvodních oddělení Tábor, Sezimovo Ústí a Soběslav a výjezdovou skupinu Služby kriminální policie a vyšetřování ÚO PČR Tábor. O události bylo informováno Ředitelství silnic a dálnic – Středisko správy a údržby dálnic – Chotoviny.

Na místě nehody provedli záchranáři nejprve průzkum, který potvrdil počet havarovaných aut a upřesnil počet zraněných osob na čtyři těžce a osm lehce zraněných. Zasahující složky okamžitě zahájily záchranné práce. Hasiči společně se zdravotníky prováděli vyprošťování zraněných osob ze zničených aut. Vzhledem k počtu zraněných byly zraněné osoby primárně tříděny metodou START. Následně proběhlo lékařské třídění, ošetření a transport pacientů do nemocničních zařízení. Zároveň s vyprošťováním jednotky HZS zabezpečovaly havarované vozy proti požáru a proti úniku provozních látek do vodoteče. Příslušníci Policie ČR primárně uzavřeli nájezdy na dálnici před i za místem nehody a koordinovali kolonu stojících vozidel za nehodou, aby byl umožněn bezpečný odjezd vozidel ZZS s raněnými a zahájili vyšetřování a zadokumentování dopravní nehody, včetně zjišťování totožnosti zúčastněných osob.“

Samotné cvičení bylo vyhodnoceno jako velmi dobře připravené. Přes komplikace v podobě vytrvalého deště a souběžným zásahem u požáru rodinného domu u Plané nad Lužnicí dokázaly složky IZS zvládnout veškeré záchranné práce během jedné hodiny.

Fotogalerie