Aktuality

Rallye Rejvíz 2013

03. 07. 2013

Rallye Rejvíz je metodické zaměstnání pro posádky záchranných služeb, které se mezi záchranáři těší velké popularitě. Soutěž je příležitostí změřit své schopnosti a znalosti s kolegy nejen z různých částí České republiky, ale také ze zahraničí. V Koutech nad Desnou probíhal v týdnu od 22.5.do 26.5. sedmnáctý ročník této soutěže. Posádky se utkaly v kategorii lékařských a zdravotnických týmů, a to v rámci národní i mezinárodní části. Několik let jsou součástí akce také kategorie mediků a operátorů. Soutěže se letos zúčastnilo celkem třiadevadesát posádek, tedy téměř tři sta soutěžících zdravotníků. Ze zahraničí dorazily týmy ze Slovenska, Japonska, Austrálie, Německa, Turecka, Estonska, Bosny a Hercegoviny, Kanady, Kypru, Polska, Maďarska, Slovinska, Litvy, Holandska, Rumunska, Rakouska a Řecka.

Účastníci plnili celkem čtrnáct úkolů v denní i noční části soutěže. V letošním ročníku šlo kupříkladu o situaci, kdy bylo nutno ošetřit pacienta postiženého srdečním infarktem, ženu s poraněným hrudníkem, hluchoněmého zraněného. Připravenost prověřil také nemocný s epileptickým záchvatem, který uvízl na zaseknuté sedačkové lanovce. Jiným úkolem byla nehoda dvou motocyklistů. Soutěžící museli rovněž rozpoznat závažnou poruchu srdečního rytmu a zvolit správný terapeutický postup, zvládnout situaci u pacienta v terénu, jehož ošetření ztěžovala trojice rozrušených a agresivních kamarádů. Mezi úkoly byl i zásah elektrickým proudem a následným pádem ze žebříku, stejně jako vážná alergická reakce u muže pobodaného rojem divokých včel.

Jihočeské záchranáře reprezentovaly posádky z Písku, Prachatic a operátor KZOS. Naše lékařská posádka ve složení MUDr. Daniela Chyská, Jan Kadlec a Michal Sedlák obsadila sedmnácté místo z jednadvaceti týmů v národní soutěži RLP. Prachatická posádka - Pavel Jaroš, Petr Sluka a operátor ZOS Petr Slabý se v kategorii nelékařských týmů umístila na pětadvacátém místě z třiatřiceti.

Stejně jako v minulých ročnících se Zdravotnická záchranná služba JčK aktivně podílela i na samotné realizaci soutěže. Rozhodčím na soutěžním úkolu „JA-CAN“ byl Karel Žatecký a Kateřina Zvonařová na stanovišti „Schody“. Technické provedení etapy „Lanovka“ zajišťovali naši Letečtí záchranáři společně s členy HS a HZS.

S poděkováním Jiřímu Pavlíkovi, DiS., tiskovému mluvčímu Rallye Rejvíz.

Více o Rellye Rajvíz 2013 zde.

Fotogalerie.

Foto Ing. Jan Mach I

Foto Ing. Jan Mach II