Aktuality

Taktické cvičení složek IZS v Týně nad Vltavou

31. 05. 2013

V pondělí 20. května proběhlo v Týně nad Vltavou, v areálu bývalých Jaselských kasáren v Havlíčkově ulici, taktické cvičení složek IZS Jihočeského kraje. Tématem cvičení byla záchrana osob zavalených při zřícení domu s následným požárem sklepních prostor.

TC se zúčastnily všechny složky IZS - dvě posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a vozidlo pro řešení následků MU ZZS JčK, profesionální hasiči ze stanic Týn nad Vltavou a České Budějovice včetně technického kontejneru, jednotka SDH obce Týn nad Vltavou, Policie ČR se skupinou kynologů.

Námět cvičení: Na objektu, na kterém je prováděna demolice, došlo k zavalení nezjištěného počtu squatterů, kteří se nacházeli přímo ve zříceném domě. Informaci o zřícení oznámí skupina lidí, procházející kolem domu, na tísňovou linku 112. Vzápětí jsou na místo vyslány všechny záchranné složky IZS. Jedna ze zavalených osoba je zasažena okrajovými troskami při zřícení objektu. Osoba je zavalena betonovým panelem a sutí, je při vědomí, trpí bolestmi a komunikuje. Velitel zásahu tak obdrží informaci, že ve zříceném objektu je zavalených osob celkem pět. Současně s vyproštěním osoby je prováděn další průzkum, kterým je zjištěn požár ve sklepních prostorách sousedního panelového domu……

Cílem cvičení bylo prohloubení schopností velitelů, příslušníků a zaměstnanců zúčastněných složek IZS při mimořádné události - „Záchrana osob z demolic a závalů s následným požárem sklepních prostor“. Seznámení se s problematikou záchrany zavalených, popř. zasypaných osob. Možnost využití „štěrbinové kamery“ a psovodů se psy vycvičenými na vyhledávání v sutinách. Ověření spolupráce mezi operačními středisky jednotlivých složek IZS. Mobilizace speciálních prostředků pro řešení následků MU (těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR, vozidlo MU ZZS JčK).

Fotogalerie