Aktuality

Mobil salon 2013

26. 04. 2013

Ve dnech 19. – 21.4. 2013 se konala v areálu Výstaviště České Budějovice a.s. výstava Mobil salon. Pavilon „Z“ nabídl opět zajímavou expozici a ukázky práce všech složek Integrovaného záchranného systému.

Pro letošní ročník výstavy jihočeští záchranáři připravili nejen ukázku současné nejnovější techniky a přístrojového vybavení, ale i pohled do historie záchranné služby. Návštěvníci měli možnost si prohlédnout historická sanitní vozidla Škoda 1201, Škoda 1203 a porovnat je se současnou technikou.

Před pavilonem "Z" se po celou dobu výstavy v pravidelných dopoledních i odpoledních blocích střídaly poutavé ukázky činnosti základních složek Integrovaného záchranného systému. V letošním roce předvedla záchranná služba společně s hasiči a policií ukázku dopravní nehody v netradičním „retro stylu 50., 60. až 70. let“. Před očima návštěvníků tak došlo k dopravní nehodě, ke které přijeli policisté, zdravotníci i hasiči s technikou z let již dávno minulých. Další adrenalinovou ukázkou bylo zadržení pachatele s následným požárem vozu, kterou připravila zásahová jednotka Policie ČR a HZS.

Uvnitř pavilonu "Z" byla pro malé návštěvníky připravena, pod názvem „Staň se malým policistou, hasičem či záchranářem“, možnost vyzkoušet si na vlastní kůži příjímací řízení k záchranářům, hasičům nebo policii. Malí zájemci o práci u záchranky tak museli projít zdravotní prohlídkou, vyšetřit a ošetřit pacienta s použitím vakuových dlah a dalších fixačních prostředků a zvládnout základy resuscitace. Přitom si mohli obléknout záchranářské bundy a na chvíli se cítit jako malí záchranáři.

Součástí vnitřní expozice ZZS JčK bylo i představení Kryštůfka – plyšového pomocníka záchranářů. Zástupci společnosti Kapitol a.s., která je mecenášem projektu „Kryštůfek záchranář dětem“, seznamovali návštěvníky s hlavnímy myšlenkami tohoto projektu. Děti se zde mohly zúčastnit soutěže „Maluj s Kryštůfkem a vyhraj“, jejímž cílem je zviditelnění postavičky Kryštůfka a tísňového čísla 155.

Fotogalerie