Aktuality

Taktické cvičení IZS - Stezka korunami stromů Kramolín

21. 10. 2012

Dne 19.10. se na Kramolíně, v atraktivním prostředí areálu „Stezka korunami stromů“, konalo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Cílem tohoto cvičení bylo seznámení se se silami a prostředky jednotlivých složek IZS a prověření spolupráce při záchraně osob z vyhlídkové věže. Prakticky se vyzkoušely různé způsoby transportu postižených osob s vyhodnocením nejrychlejšího –nejefektivnějšího způsobu provedení.

Cvičení se, kromě pořádajícího Hasičského záchranného sboru Jčk, ÚO Český Krumlov, zúčastnila i Zdravotnická záchranná služba JčK a Horská služba Šumava.

Námětem cvičení byl transport ležícího pacienta z vrcholu vyhlídkové věže. Zvoleny byly čtyři evakuační trasy. Posádka ZZS JčK transportovala pacientku na nosítkách s podvozkem po dřevěné bezbariérové konstrukci stezky. Jednotka HZS Frymburk, snášela pacienta na nosítkách po evakuačním kovovém točitém schodišti. Další jednotka HZS Český Krumlov spouštěla pomocí lanové techniky pacienta na nosítkách typu Sked vnitřkem věže. Horská služba se pokoušela o transport pacienta pomocí lanové techniky vnějškem věže.

Jako technicky nejjednodušší a z hlediska rychlosti provedení i přijatelná se ukázala varianta transportu na nosítkách s podvozkem po dřevěné lávce. Transport po točitém schodišti by byl sice nejrychlejší, ale v případě napojení pacienta na větší množství přístrojů zbytečně komplikovaný a fyzicky náročný. U evakuace pomocí lanové techniky se lépe osvědčila cesta vnitřkem věže. Lezci z jednotky HZS Český Krumlov předvedli jednoduché, rychlé a bezpečné spuštění pacienta. Evakuace vnějškem věže se ukázala jako komplikovaná a to především díky obtížnému překonávání hrany zábradlí s pacientem v transportním vaku.

Při závěrečném hodnocení taktického cvičení zazněla také důležitá informace pro složky IZS ohledně přístupových cest k vyhlídkové věži. V letních měsících je nutné použít cestu od obce Lipno nad Vltavou, zatímco v zimních měsících silnici od obce Slupečná.

Fotogalerie