Aktuality

Dopravní nehoda Krasejovka - Vesce

13. 10. 2012

Posádky Zdravotnické záchranné služby JčK zasahovaly v noci z pátka na sobotu u vážné dopravní nehody s větším počtem zraněných. Operátoři byli o nehodě informováni v 1:21 hodin. Podle hlášení na tísňovou linku se na hlavní silnici mezi obcemi Krasejovka a Dolní Vesce čelně střetla dvě osobní vozidla a následně do nich narazila malá dodávka. K nehodě okamžitě vyjely posádky RLP Český Krumlov, RV a dvě posádky RZP České Budějovice, HZS a PČR. Z místa nehody pak byla vyžádána ještě jedna posádka RZP z Českých Budějovic.

Záchranáři na místě ošetřovali celkem osm osob:

Nejvíce zraněných bylo z osobního vozidla Škoda Octavia. Osmnáctiletá dívka byla nalezena ležící vedle vozidla bez známek života – podlehla mnohačetným zraněním před příjezdem záchranářů. Z přední části vozu hasiči vyprostili dva těžce zraněné muže ve věku 19 a 28 let. Mladší z mužů utrpěl zranění hlavy, břicha a dolních končetin. Po ošetření byl v kritickém stavu převezen do českobudějovické nemocnice. Sem byl převezen i druhý muž s těžkým zraněním hlavy a dolních končetin. Jeho stav byl stabilní. V zadní části vozu byly zraněny dvě devatenáctileté dívky. Jedna utrpěla těžké zranění dolních končetin a břicha. Druhá dívka utrpěla středně těžké zranění horní končetiny a hlavy. Obě byly transportovány ve stabilizovaném stavu do českobudějovické nemocnice.

V dalším vozidle byl zaklíněný těžce zraněný muž (32 let). Po vyproštění příslušníky HZS ho záchranáři s úrazem horních i dolních končetin, hrudníku a podezřením na vnitřní zranění převezli do Českých Budějovic.

V malé dodávce cestovali dva muži (38 a 40 let), oba utrpěli pouze lehká zranění hrudníku. Byli převezeni do Českých Budějovic.

Tento zásah složek IZS měl dle vyhlášky 240/2012 Sb. charakter Mimořádné události. U nehody zasahovalo pět posádek ZZS JčK (1x RV, 1x RLP a 3x RZP), čtyři jednotky HZS JčK a PČR. Postiženo bylo celkem 8 osob. Z toho jedna osoba zemřela na místě, 4 osoby byly zraněny těžce, jedna středně těžce a dvě lehce. Všichni zranění byli transportováni primárně na Traumacentrum Nemocnice České Budějovice, a.s. Tři byli následně hospitalizováni na anesteziologicko-resuscitačním odd., dva na jednotce intenzivní péče a dva na standartním oddělení Traumatologie Nemocnice České Budějovice, a.s.