Aktuality

„CIMIC – CIVIL & MILITARY COOPERATION A ZDRAVOTNICKÉ SYSTÉMY V ČR“

04. 09. 2012

Společnost krizové připravenosti zdravotnictví České lékařské společnosti J. E. Purkyně ve spolupráci s Ústředním vojenským zdravotním ústavem Armády ČR pořádají praktické zaměstnání „CIMIC – CIVIL & MILITARY COOPERATION A ZDRAVOTNICKÉ SYSTÉMY V ČR“, které se uskuteční ve dnech 10. až 13. září 2012 na letišti v Plzni-Líních. Záštitu nad touto akcí převzal Milan Chovanec - hejtman Plzeňského kraje.

Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje zde budou prezentovat členové Biohazard teamu, kteří zde představí systém Výjezdní skupiny JčK pro Vysoce nebezpečné nákazy včetně speciálního vybavení a aktivně se zúčastní odborných přednášek.

Hlavní témata praktického zaměstnání:

  • Řešení mimořádné události - výskyt vysoce nebezpečné nákazy v ČR, který je řešen na úrovni krajů v rámci IZS.
  • Ověření součinnosti složek IZS včetně prvků Armády ČR v rámci STČ 05 – Nález předmětu s podezřením na přítomnost B-agens nebo toxinů.

Cíl akce:

Civilní složky IZS si budou moci ověřit své postupy a vzájemnou součinnost v rámci praktického zaměstnání a zároveň porovnat s postupy armádních složek. Budou mít příležitost ověřit si jejich reálnost a proveditelnost v praxi a vzájemnou součinnost při řešení vybraných mimořádných událostí a krizových situací (stavů). Vznikne tak prostor pro diskuzi nad zjištěnými rozdílnými přístupy v jednotlivých krajích a limitech, které je vymezují.

Armádní složky si budou moci ověřit své postupy a vzájemnou součinnost v rámci cvičení mobilní hospitalizační jednotky CBO Těchonín a při řešení vybraných mimořádných událostí a krizových situací (stavů). Očekává se diskuze nad zjištěnými rozdílnými přístupy mezi civilním a armádním pojetím.

Záměrem akce je výsledná zjištění formulovat do společných doporučení a navrhovaných postupů, které by měly být následně řešeny na úrovni meziresortních pracovních skupin.

„Připravenost všech zasahujících je založena na neustálém utužování a rozvíjení získaných dovedností a rozšiřování vědomostí, budování vzájemné důvěry a spolupráce. Připravenost kterékoli složky bezpečnostního systému ČR není stav, kterého by bylo možné dosáhnout, aniž by pominul v okamžiku, kdy jej bylo dosaženo.“

MOTTO CIMIC: TVOŘIT, NE BOŘIT

Více zde: http://cimic.skpz.cz/, http://www.103cp.army.cz/

Fotogalerie:

Námět cvičení č.1 Ebola

Námět cvičení č.2 Variola

Konference