Aktuality

Záchranáři cvičili na Černé věži

04. 11. 2012

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje pořádala 1.11.2012 v Českých Budějovicích pro složky Integrovaného záchranného systému Instruktážně metodické zaměstnání „Věž 2012“. Specialisté pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou nacvičovali práci a záchranu na dominantě města - Černé věži. Podobné cvičení proběhlo naposledy v letech 2008 a 2010.

Hlavním cílem tohoto cvičení bylo ověření postupů složek IZS při záchraně osob z dominanty Českých Budějovic.

Za vydatné podpory nájemce věže p. Vančury si záchranáři vyzkoušeli speciální záchranné techniky z ochozu věže. Byla vybudována tři pracoviště, na kterých se nacvičovala evakuace ležícího pacienta v transportním vaku, rychlá evakuace návštěvníků pomocí lanovky a záchrana lezce odříznutím z lana. Původně plánovaná záchrana pomocí výsuvného žebříku HZS JčK se, vzhledem k silnému nárazovému větru, neuskutečnila. V průběhu celého výcviku zajišťovala bezpečný prostor pod věží hlídka Městské policie ČB.

Výcviku se zúčastnily na čtyři desítky specialistů Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby a Letecké záchranné služby Jihočeského kraje, Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Horské služby Šumava a zástupců firem zabývajících se výrobou a distribucí záchranářského vybavení pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou (Lanex,Vertical-Petzl,Singing Rock).

Fotogalerie