Aktuality

Taktické cvičení složek IZS - Hluboká nad Vltavou 2012

10. 06. 2012

Dne 16. května se u obce Poněšice u Hluboké nad Vltavou konalo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje s tématem „Pád letadla v nepřístupném terénu“. Účastnily se ho všechny základní složky Integrovaného záchranného systému JčK, které si ověřily spolupráci jak na úrovni svých operačních středisek, tak na taktické úrovni přímo na místě zásahu.

Námět cvičení - malé letadlo s deseti osobami na palubě se při pokusu o nouzové přistání zřítí do skalnatého terénu u Hněvkovické přehrady.

O pádu letadla bylo informováno Krajské zdravotnické operační středisku JčK prostřednictvím linky 112. Stav byl vyhodnocen jako mimořádná událost a jsou aktivovány všechny složky IZS. Záchranáři ZZS společně s hasiči provedli záchranu deseti zraněných osob, z nichž dva „po pádu“ zůstali pod skalním útesem. Jejich vyproštění zajistila lezecká skupina HZS.

Za Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje se cvičení zúčastnili: posádka rychlé lékařské pomoci, malé zásahové vozidlo RV a vozidlo pro řešení následků mimořádné události z Územního střediska České Budějovice, Krajské zdravotnické operační středisko a zástupci Útvaru krizového řízení.

Fotogalerie