Aktuality

Babybox

29. 04. 2012

V pořadí padesátý babybox v České republice byl zprovozněn v pravé poledne 25. dubna v Českých Budějovicích. Slavnostní otevření proběhlo za přítomnosti zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse, ředitele Zdravotnické záchranné služby JčK Marka Slabého, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví a sociální věci Mgr. Ivany Stráské, poslankyně PČR Mgr. Vlasty Bohdalové a zástupců nemocnic a obcí Jihočeského kraje.

„České Budějovice jsou posledním krajským městem, kde ještě babybox nebyl. Usiloval jsem tu o jeho zřízení pět let“ uvedl Ludvík Hess při premiéře. Vzhledem k tomu, že nebylo nalezeno vhodné místo v krajské nemocnici, byl Babybox umístěn na záchranné službě, která splňuje základní předpoklad pro umístění boxu, kterým je nepřetržitá služba zdravotnického personálu a možnost nepřetržitého dohledu nad babyboxem. Umístění na záchranné službě umožňuje i snadný a kvalifikovaný transport nalezeného dítěte na novorozenecké oddělení nemocnice.

Zatím nejmodernější verze babyboxu v ČR je umístěna v boční zdi budovy Zdravotnické záchranné služby JčK. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání. Následně dojde ke kontrole personálem ZZS a je-li obsahem babyboxu dítě, je ihned provedeno prvotní ošetření a transport na novorozenecké oddělení nemocnice vzdálené několik set metrů.

Fotogalerie