Aktuality

Mimořádná událost - dopravní nehoda patrového autobusu na Českokrumlovsku

15. 10. 2011

14. října v 19:22 hodin obdrželo Krajské zdravotnické operační středisko (KZOS) z tísňové linky 112 první zprávu o dopravní nehodě autobusu u obce Rybník na Českokrumlovsku. Rakouský patrový autobus zde vjel pod viadukt s nižším profilem, než byla jeho výška. Při nárazu přišel vůz o celou střechu. Podle prvních informací v něm cestovalo asi 44 lidí, většina cestujících byla zraněna.

KZOS okamžitě vyslalo na místo nehody všechny nejbližší posádky ZZS JčK. Aktivován byl i vůz pro řešení následků mimořádné události z Českých Budějovic. První na místo nehody dorazila posádka ZZS JčK z Kaplice a to za sedm minut od přijetí výzvy. Další dojíždí posádky z Českého Krumlova, Českých Budějovic a Frymburku. Současně s výjezdem našich posádek aktivovalo operační středisko ZZS JčK posádky záchranné služby z rakouského Freistadtu, které dojíždí krátce před dvacátou hodinou v doprovodu členů Hornorakouského červeného kříže.

Záchranáři na místě ošetřili celkem třicet šest osob. Deset pacientů s těžkými a středně těžkými zraněními bylo směřováno na traumacentrum do Českých Budějovic (dva Češi a osm občanů Rakouska). Do Českého Krumlova jsme transportovali dva středně těžce zraněné a šest lehce zraněných (čtyři Čechy a čtyři občany Rakouska). Rakouští kolegové transportovali tři zraněné do nemocnice ve Freistadtu a jednoho do Lince. Čtrnáct lehce zraněných rakouských občanů převezli pracovníci Hornorakouského červeného kříže speciálně přistaveným autobusem do Freistadtu. Poslední pacient byl předán do nemocnice 21:30. Zdravotnická část MU byla oficiálně ukončena ve 21:43 hodin.

Všechny zraněné osoby byly při vědomí, mimo přímé ohrožení života. Charakter jejich zranění: převážně řezné a tržné rány hlavy a horních končetin, úrazy hlavy a hrudníku, zlomeniny horních končetin. Jeden pacient byl ve zdravotnických zařízeních umístěn na anesteziologicko-resuscitační oddělení, čtyři na jednotku intenzivní péče a ostatní na standartní lůžka.

Na místě zasahovalo celkem devět sanitních vozů ZZS JčK + jedno vozidlo pro řešení následků mimořádné události. Dále pět dopravních sanit z Českého Krumlova, pět sanitních vozů rakouské záchranné služby a autobus Hornorakouského červeného kříže. Akce se zúčastnilo třicet pět pracovníků ZZS JčK včetně dispečerů KZOS a asi dvě desítky rakouských zdravotníků.

Na likvidaci následků mimořádné události spolupracovaly všechny složky IZS. Zdravotníci, hasiči i policisté odvedli velmi dobrou práci. Jednalo se o ukázkovou spolupráci jak českých, tak rakouských záchranných složek. Přes jazykovou bariéru byl zásah proveden téměř ukázkově a také díky tomu byly minimalizovány zdravotní následky zraněných osob.

Fotogalerie