Aktuality

Taktické cvičení složek IZS v Blatné - "Náklad 2011"

07. 09. 2011


Dne 2. září 2011 v dopoledních hodinách se Zdravotnická záchranná služba JčK podílela na taktickém cvičení složek integrovaného záchranného systému pořádaného Hasičským záchranným sborem JčK, územním odborem Strakonice. Za ZZS JčK se cvičení zúčastnila jedna posádka rychlé zdravotnické pomoci z Blatné, vozidlo pro řešení následků mimořádné události z Oblastního střediska Strakonice a zástupci útvaru krizového řízení.


Hlavním námětem cvičení byla likvidace úniku nebezpečné chemické látky, ke kterému došlo po střetu osobního a nákladního automobilu. Při nárazu se na korbě nákladního automobilu převrátily sudy s kyselinou chromovou a došlo k úniku převážené chemikálie. Při nehodě byl vážně zraněn řidič osobního automobilu a zaklíněn ve vozidle s doutnajícím motorem. Řidič nákladního vozu byl kontaminován kyselinou chromovou.
Činnost všech složek byla zaměřena na vyproštění a záchranu zraněných osob a zvláště pak na součinnost zasahujících složek. HZS se zaměřil na uhašení motorové části osobního automobilu, dále pak na dekontaminaci zasažené osoby, zastavení a likvidaci následků úniku kyseliny chromové.
Poprvé se podobného cvičení účastnilo i vozidlo pro řešení následků mimořádné události z Oblastního střediska zdravotnické záchranné služby Strakonice. To dopravilo na místo zásahu speciální ochranné prostředky pro zdravotníky a bylo připraveno jako logistické a řídící pracoviště pro případ většího počtu ohrožených osob únikem chemikálie.
čelem tohoto taktického cvičení bylo ověření připravenosti složek IZS a orgánů podílejících se na provedení a koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události. Prověřila se součinnost a spolupráce složek IZS a orgánu životního prostředí MěÚ Blatná.

Fotogalerie