Aktuality

Kryštůfek záchranář dětem

10. 08. 2011

V areálu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje proběhla 19.července v 10.00 hodin za účasti a pod záštitou náměstkyně hejtmana JK Mgr. Ivany Stráské, jihočeská premiéra společného projektu zdravotnických záchranných služeb, Asociace ZZS ČR a společnosti KAPITOL pojišťovací a finanční poradenství, a.s. Cílem projektu „Kryštůfek záchranář dětem“ je potěšit dětské pacienty, kteří se ocitnou v péči záchranářů.

Posádky záchranné služby vyjíždějí každý den na pomoc nejen dospělým pacientům, ale v mnoha případech také dětem. Právě pro děti bývá kontakt se záchranáři, ošetřování a transport na palubě sanitního vozu, mnohdy velmi stresující záležitostí. Přinést malým pacientům alespoň trochu radosti, zabavit je a zmenšit jejich strach, to jsou hlavní myšlenky nového projektu. Pomáhat při tom bude plyšová hračka mající podobu malého záchranáře, která bude k dispozici v sanitních vozidlech.

Záchranáři budou hračku dávat zejména dětem, které stráví v sanitce delší dobu, např. při transportu do vzdálenějšího zdravotnického zařízení, těm, jež budou vážně nemocné či zraněné, bez doprovodu svých rodičů, a podobně. Plyšová postavička bude moci dítě následně provázet i během jeho další léčby v nemocnici. Kontakt s hračkou, která má samozřejmě certifikát o zdravotní nezávadnosti, pomůže posádkám při ošetřování malých pacientů. Podoba dětského záchranáře umožní dětem identifikaci s rolí záchranáře a zmenší pocit bezmoci, která vyplývá z role pacienta. Hračka má však i edukační prvek, jímž je národní číslo tísňového volání záchranné služby, tedy 155, na čepičce figurky.

Jméno Kryštůfek nebylo hračce vybráno náhodně. Svatý Kryštof je považován za ochránce dětí a bývá zobrazován, jak přenáší dítě na svém rameni. Stal se také ochráncem těch, kdo cestují. Symbolika vzhledem k dětem na palubě sanitního vozu se tedy nepochybně nabízí.

Klíčovým partnerem projektu se stala společnost KAPITOL pojišťovací a finanční poradenství, a.s., která jej finančně podporuje v plné výši a fakticky tak umožnila jeho realizaci. K projektu se dosud připojilo dvanáct ze čtrnácti záchranných služeb na území České republiky a dětským pacientům bude v letošním roce k dispozici 3000 tisíce plyšových kamarádů. Sanitní vozidla, ve kterých plyšové postavičky budou umístěny, záchranáři označí samolepkou na karosérii vozidla.

Nad akcí „Kryštůfek záchranář dětem“ převzala patronát Asociace Zdravotnických záchranných služeb ČR. Pilotní projekt bude po prvním roce vyhodnocen, nicméně již v současné době se počítá s jeho pokračováním a dalším rozvojem.

Fotogalerie