Aktuality

Nová základna LZS

16. 09. 2015

Kryštof 13 létá z nové letecké základny. Slavnostní otevření nového zázemí pro Leteckou záchrannou službu JčK proběhlo v sobotu 12. září 2015 za účasti hejtmana Jčk Mgr. Jiřího Zimoly, více hejtmanky Jčk Mgr. Ivany Stráské, ředitele Letiště České Budějovice Ing. Ladislava Ondřicha, zástupce Alfa-Helicopter s.r.o. Martina Škvrněho, ředitele ZZS JčK MUDr. Marka Slabého a řady dalších významných hostů.

Nová budova včetně hangáru, heliportu a příjezdové komunikace byla postavena na pozemcích kraje v těsné blízkosti Letiště České Budějovice. Jihočeský kraj do výstavby investoval 58 milionů korun. Součástí nového zázemí Letecké záchranné služby je i zázemí pro výjezdovou skupinu pozemní záchranné služby. Z tohoto stanoviště bude zabezpečena především oblast jihozápadně od Českých Budějovic, frekventovaná silnice na Český Krumlov a severní část Boleticka.

„Současně je tu prostor pro složky IZS, umožňující přistání například policejního vrtulníku a jeho umístění v hangáru,“ uvedl ředitel ZZS s tím, že tu zároveň budou mít záchranáři dislokovaná i některá z vozidel pro řešení následků mimořádných událostí.

Z pohledu do historie Letecké záchranné služby můžeme říci, že se Kryštof 13 vrací do svého „rodného hnízda“. Právě zde, v té době ještě na vojenském letišti , 1.5.1991 zahájila oficiálně provoz LZS České Budějovice. Společně s Armádou ČR jsme na Plané sloužili další čtyři roky. V lednu 1995, poté co provozování vrtulníku LZS převzala soukromá firma HELICOPTER s.r.o., se základna LZS přestěhovala na letiště Hosín. Z Hosína pak létal záchranářský vrtulník dalších 20 let. V prosinci 2003, po devíti letech spolupráce, jsme se rozloučili s firmou HELICOPTER s.r.o. Od 1. ledna 2004, na základě výběrového řízení, dochází ke změně provozovatele. Začíná a doposud trvá naše spolupráce se společností ALFA-HELICOPTER s.r.o.

Postupně s přibývajícími léty začínal být provoz základny na letišti Hosín nevýhodný a stav byl výhledově neudržitelný. Budovy, ve kterých byla LZS umístěna, byly dlouhodobě bez údržby a investic. Protože provozovatel vrtulníku i ZZS JčK byli pouze nájemci, investice do cizího majetku nemohli provádět. A nejen to. Důvodů přesunu Letecké záchranné služby z letiště Hosín na pozemek v těsné blízkosti Letiště České Budějovice byla celá řada počínaje nevyhovujícím technickým stavem budov, přes složité vlastnické vztahy, obtížně zajistitelné bezpečnostní opatření až po ekonomické aspekty.

První jednání ohledně nového umístění základny LZS proběhla již v roce 2006. Tehdejším vedením kraje bylo navrženo umístění tohoto objektu na krajských pozemcích v těsné blízkosti Letiště České Budějovice, neboť činnost LZS a přítomnost posádky záchranné služby by optimálně doplnily činnosti prováděné na letišti. Záměr byl schválen a bylo zadáno vypracování projektové dokumentace, kterou připomínkovali OREG JčK , ZZS JčK i Letiště České Budějovice. Projekt byl v průběhu let opakovaně upravován a redukován do současné podoby, podařilo se vyřešit i významně úspornější napojení na inženýrské sítě.

Vlastní výstavba byla započata na jaře roku 2014. Přes všechny obtíže se podařilo, díky úsilí a spolupráci všech zainteresovaných stran, v červenci 2015 vše zdárně dokončit. Ve večerních hodinách 2. srpna 2015 pak naposledy vzlétl Kryštof 13 z letiště Hosín a přeletěl na novou základnu u letiště České Budějovice. Odtud pak měsíc létal ve zkušebním provozu.

Na slavnostní otevření základny pak navázal Den otevřených dveří Letiště České Budějovice. Areál letiště navštívilo během soboty rekordních 15 tisíc návštěvníků. Z letištní plochy vozil zájemce o prohlídku nového zázemí LZS historický autobus.

Fotogalerie