Aktuality

Metodické cvičení Pražská 155

14. 10. 2012

V Praze se 21.9.2012, v rámci oslav 155 let od založení pražské záchranky, konala odborná konference a metodické cvičení. Hlavním tématem konference bylo, prostřednictvím zajímavých kazuistik, představit činnost pražských záchranářů. Jednou z nejpoutavějších byla přednáška o leteckém neštěstí v Suchdole, ke kterému došlo roku 1975.

Metodické cvičení probíhalo od pátečního večera 21. září do neděle 23. září 2012. Cvičení se účastnilo celkem deset posádek z České republiky a ze Slovenska. Jihočeský kraj zastupovala tříčlenná posádka prachatických záchranářů.

Pro posádky byly připraveny úkoly na některých unikátních místech hlavního města. Soutěžící obdrželi standardní výzvu k zásahu a sanitním vozidlem se v určený čas museli dostavit na místo simulovaného zásahu. To bylo pro mimopražské posádky pochopitelně již samo o sobě ve velkoměstě nelehkým úkolem. Jedním z úkolů byl i noční zásah u hromadného neštěstí při havárii autobusu v tunelu Mrázovka s velkým počtem zraněných (celkem 44). Dále si záchranáři vyzkoušeli záchranu muže z kolejiště metra.

Druhý den zasahovaly posádky na Vyšehradě u cizince s cévní mozkovou příhodou. Ve skleníku Fata Morgána v pražské Tróji resuscitovali dvouměsíční dítě. Čekal na ně i zásah u únosu těhotné ženy s následným porodem v terénu.

Odpoledne následovala společná rozprava nad předvedenými výkony. Výkon naší posádky byl hodnocen velmi kladně. Celé cvičení nebylo bodovací soutěží, jednalo se o předávání zkušeností a porovnání zdravotnických postupů.

V neděli po poledni, při slavnostním ukončení cvičení na Hradčanském Náměstí, převzali záchranáři poděkování z rukou ředitele Záchranné služby Hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Schwarze a primátora Hlavního města Prahy Doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc., který převzal nad celou akcí záštitu.

Fotogalerie