Aktuality

Náročný zásah na Jickovických skálách

08. 10. 2012

Jihočeští záchranáři mají za sebou zásah v náročném terénu. V pátek 28. září v 9:40 přijali operátoři krajské tísňové linky 155 zprávu o pádu muže ze skalní stěny z výšky cca 15 metrů. K události došlo na skále u Orlické přehrady asi 1,5 km severovýchodně od Jickovic. Skupina mladých lidí zde trénovala skalní lezení. Při výstupu, těsně pod vrcholem, mladý lezec uklouzl a spadl. Pravděpodobně se s ním vytrhl jistící bod a mladík spadl z výšky zhruba 15 m, po pádu zůstal při vědomí, stěžoval si na bolest celého těla.

Na místo nehody byly okamžitě vyslány dvě posádky RZP a RV z Písku. Vzhledem k zásahu v nepřístupném skalním terénu aktivovali dispečeři KZOS i vrtulník LZS s vybavením pro lanový podvěs. Pozemní posádky se k místu dostaly po půl kilometru pěší chůze a šplhání velmi obtížným terénem. Sanitní vozidla zůstala zaparkovaná na louce na okraji lesa. O několik minut později přiletěl vrtulník LZS.

Situace na místě z pohledu posádky LZS – „Zraněný leží cca uprostřed skalní stěny, asi 20m pod jejím horním okrajem na malé plošině. Záchranáři pozemní ZZS se snaží dostat k němu za pomoci lezců-civilistů. Stěna je prudká, horní okraj porostlý borovicemi a lesem, spodní okraj tvoří příkrý skalnatý břeh a vodní hladina. Není možnost pacienta s podezřením na poranění páteře transportovat bezpečně ani jedním směrem tak, aby nevzniklo značné riziko pro něj i pro zachránce. Po domluvě posádek zvolen transport pomocí lanového podvěsu.“

Zatím co vrtulník přistává na louce, aby bylo možno připojit lanový podvěs na cargo hook, pozemní posádky zajišťují pacienta a fixují ho do vakuové matrace. Následně vrtulník odstartoval s leteckým záchranářem v podvěsu a vysadil jej do skalní stěny na kamennou plošinu spolu se speciálním závěsným vakem. Poté se vzdálil a vyčkával na pokyn, až bude postižený umístěn do vaku. Po 5 minutách kroužení dostává vysazovač ve vrtulníku pokyn, že vše je připraveno.

Vrtulník se přiblížil nad místo a vysazovač spustil podvěsové lano. Letecký záchranář se k němu připojil spolu se zraněným. Během několika vteřin byli ze skály vyzdviženi a po krátkém letu přistáli na louce u lesa. Umístění pacienta do vrtulníku a transport do traumacentra v Českých Budějovicích již proběhl standardně a bez komplikací. Zde byl zraněný předán trauma týmu s diagnózou „pád z výšky 15m, podezření na poranění páteře a hrudníku, otřes mozku“.

Zvolený postup za použití podvěsu se ukázal v této situaci jako nejrychlejší, nejefektivnější a vzhledem k předpokladu poranění páteře po pádu z výšky i jako nejšetrnější způsob vyproštění a transportu z nepřístupného terénu.